Somalian presidentillä töyssyinen alku
Rahapula, korruptio ja väkivalta piinaavat yhä Somaliaa, kirjoittavat Muhyadin Ahmed Roble ja Yusuf Ahmed.
(IPS) -- Islamistien hyökkäykset Somaliassa jatkuvat ja kansallinen yhtenäisyys murenee. Presidentti Hassan Sheikh Mohamudin ensimmäistä vuotta virassa ovat lisäksi leimannet rahapula, korruptio ja murhayritykset.
Mohamud on entinen yliopiston professori ja kansalaisaktivisti. Häntä vastaan tehtiin murhayritys viimeksi 3. syyskuuta.
Kun parlamentti valitsi hänet presidentiksi viime vuoden syyskuussa Mohamud listasi toimintansa kuusi pilaria, jotka ovat turvallisuus, vakaus ja yhtenäisyys, talouden elvytys ja valtion palvelujen sekä ulkosuhteiden kohentaminen.
"Ohjelma on kunnianhimoinen, mutta julkisille palveluille ei ole tapahtunut oikein mitään", moittii Heritage-tutkimuslaitoksen johtaja Abdi Aynte.
Hän antaa kuitenkin hallitukselle tunnustusta yrityksistä purkaa jännitteitä, helpottaa pulaa ja keskustella kansan kanssa.
Vakaus lisääntyi
Presidentin tiedottaja Abdirahman Omar Osman vakuuttaa, että rahapulasta huolimatta hallitus on saanut paljon aikaan.
"Asukkaat otetaan ensi kertaa mukaan päätöksentekoon. Järjestämme kokouksia politiikasta ja oikeuslaitoksen uudistamisesta, koulutuksesta ja ääriliikkeiden taltuttamisesta", Osman kertoo.
Hän muistuttaa, että hallitus on pystynyt säilyttämään vakaina kaikki alueet, joilta islamistisen al-Shabaabin sissit on häädetty.
"Sotilaat, kansanedustajat ja virkamiehet saavat palkkansa säännöllisesti. Parlamentti toimii, kuten kuuluukin ja on säätänyt lukuisia tärkeitä lakeja", Osman listaa.
Hänen mukaansa on historiallinen saavutus, että hallituksen valta ulottuu nyt enimpään osaan maata.
Osman valittaa rahapulaa. Valtion menoihin tarvitaan vähintään 15 miljoonaa euroa kuussa, mutta hänen mukaansa tärkeimmät tulonlähteet, Mogadishun satama ja lentokenttä, tuottavat vain seitsemäsosan siitä.
Pettymyksiä
Simadin yliopistosta liikkeenjohdon maisteriksi 2010 valmistunut Mohamed Ali on työtön ja pettynyt presidenttiin.
"Pidin häntä toivon ja muutoksen edustajana, mutta toistaiseksi ainoa muutos näkyy hallituksen nimessä, josta on jätetty pois sana väliaikainen", Ali valittaa.
Mogadishussa toimivan Afrikan sarven yliopiston taloustieteen professori Yahye Sheik Amir sanoo, ettei rahapula ole Mahmudin ainoa ongelma. Hänen mukaansa kehitys ja talouden elpyminen tyssäävät hallinnossa pesivään korruptioon.
"Valtio voisi koota miljoonia veroina ja lupamaksuina yrityksiltä, jos se ulottaisi hallintonsa pääkaupungin ulkopuolelle ja loisi luotettavia ja läpinäkyviä laitoksia", Amir pohtii.
Valtio on ryhtynyt kokoamaan veroja osassa Mogadishua, mutta työ on vaarallista. Viranomaisten mukaan viime vuonna tapettiin yli kymmenen veronkerääjää ja tänä vuonna uhreja on vähintään viisi.
Vaikeat vuosikymmenet
Somalia on elänyt sodan ja köyhyyden kurimuksessa vuodesta 1991, jolloin Mohamed Siad Barren diktatuuri kaatui. Miljoonia somaleita on joutunut pakolaisiksi ulkomaille tai evakkoon kotimaassaan.
Maa oli vuoteen 2000 ilman keskusjohtoa, ja sittemmin väliaikaiset hallitukset ovat seuranneet toisiaan. Osavaltioista Somalimaa on julistautunut itsenäiseksi ja Puntmaa autonomiseksi, tänä vuonna omille teilleen lähti myös eteläinen Jubbamaa.
Julkiset palvelut ovat retuperällä. Terveydenhuollon ahdinko paheni elokuussa, kun maassa 20 vuotta toiminut avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja sai tarpeekseen väkivallasta.
YK:n arvion mukaan Somalian nuorista on 67 prosenttia vailla työtä. Liki 11-miljoonaisesta väestöstä yli puolet on alle 30-vuotiaita.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia