Sri Lankan miinoja raivataan mutta ei kielletä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lankan miinoja raivataan mutta ei kielletä

Sri Lankan pohjois- ja itäosissa on meneillään mittava miinanraivausoperaatio, josta muiden maiden edustajat saapuvat ottamaan oppia. Raivauksen hyöty on kuitenkin kyseenalainen niin kauan kuin Sri Lanka ei ole liittynyt henkilömiinat kieltävään sopimukseen.

Sri Lankan pitkän sisällissodan näyttämöille on kylvetty arviolta 1,5 miljoonaa miinaa, joista on saatu raivattua noin 200 000. Tavoitteena on puhdistaa maa räjähteistä vuoteen 2006 mennessä, hanketta valvovan valtiollisen elimen sihteeri A.N. Kunasingham kertoo.

Sri Lankan armeijan ja tamilitiikereiksi kutsuttujen sissien välille saatiin tulitauko helmikuussa 2002, mutta rauhanneuvottelut ovat olleet jo toista vuotta jumissa.

Heinäkuun lopulla miinanraivausta Sri Lankassa seurasivat Etiopian edustajat, joiden kotimaa on myös raskaasti miinoitettu Eritrean kanssa 1998-1999 käydyn tuhoisan rajasodan seurauksena.

Kunasinghamin mukaan kiinnostusta Sri Lankan miinanraivaukseen ovat osoittaneet myös Kambodzha sekä afrikkalaiset Burundi ja Sudan.

"Saamme Sri Lankan miinanraivauksesta paljon hyödyllistä tietoa, varsinkin miinojen vaaroista varoittavaa koulutusta ja valistusta varten", Etiopian miinanraivaustoimiston johtaja Teklowold Mengesha vakuuttaa.

Hän kiittelee sitä, että Sri Lanka toimii hankkeessa kansainvälisten ohjeiden ja normien mukaan.

Saarivaltiossa miinoja raivaa 2 000 paikallisten kansalaisjärjestöjen värväämää työntekijää. Lisäksi armeija on lähettänyt 300 sotilasta ja sissiliike 600 henkeä raivaustöihin.

Henkilömiinat kieltävää Ottawan sopimusta tukevat kansainväliset järjestöt ovat vedonneet Sri Lankan hallitukseen ja sisseihin, jotta ne liittyisivät sopimukseen, mutta ne ovat yhä haluttomia siihen.

Sri Lankalle kehitysapua antavat valtiot ovat myös huomauttaneet, että miinanraivauksen tukeminen edellyttää takuita siitä, ettei maata miinoiteta uudelleen.

Lähes tuhat siviiliä on kuollut tai haavoittunut miinojen vuoksi Sri Lankassa sen jälkeen, kun YK alkoi pitää asiasta tilastoa 1996.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia