Suomalainen sellutehdas puhuttaa Etelä-Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalainen sellutehdas puhuttaa Etelä-Amerikassa

Suomalaisen Metsä-Botnian Uruguayn länsirajalle suunnitteleman sellutehtaan mahdolliset ympäristövaikutukset herättävät yhä huolta. Maan hallitus on luvannut pyrkiä minimoimaan kahden Uruguay-joen rannalle rakennettavan tehtaan haitat, mutta kloorivalkaisun yhteydessä syntyvät ympäristömyrkyt huolestuttavat luonnonsuojelijoita.

Suomalaisen Metsä-Botnian Uruguayn länsirajalle suunnitteleman sellutehtaan mahdolliset ympäristövaikutukset herättävät yhä huolta ja vastustusta.

Botnian - samoin kuin espanjalaisen Ence-yhtiön - tehdashanke puhutti toukokuun alussa Uruguayn Punta del Estessä ensi kertaa koolla olleita Tukholman POP-sopimuksen allekirjoittajamaita. POP tarkoittaa ympäristömyrkkyihin kuuluvia pysyviä orgaanisia yhdisteitä.

Uruguayn hallitus lupasi kokoukselle tekevänsä parhaansa, jotta kahden Uruguayjoen rannalle rakennettavan tehtaan ympäristövaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi.

Luonnonsuojelijat pitävät kuitenkin tuhoja väistämättöminä, jos tehtaat rakennetaan.

Kokouksen päätösistunnossa puhunut Uruguayn presidentti Tabaré Vázquez kertoi, että hänen hallituksensa edistää "kestävää tuottavaa kehitystä". Se merkitsee entistä puhtaampia menetelmiä niin maa- ja karjataloudessa kuin teollisuudessakin ja voimavarojen käytön tehostamista kilpailukyvyn kohentamiseksi.

Tehdashankkeissa kokousta kiinnosti lähinnä selluloosan valkaisu. Kloorivalkaisun sivutuotteena syntyy ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania, jotka kuuluvat Tukholman sopimuksessa kielletyn 12 aineen listalle.

Kansainvälisen tuholaismyrkky-toimintaverkoston Latinalaisen Amerikan osaston edustaja María Cárcamo harmittelee, että uudet tehtaat aikovat käyttää täysin kloorittoman valkaisun (TCF) sijasta alkuainekloorivapaata ECF:ää, jossa syntyy yhä jonkin verran dioksiineja.

POP-sopimus pyrkii lopettamaan kyseisten aineiden käytön maapallolla. Ryhmään kuuluvat yhdeksän tuholaismyrkyn ohella PCB sekä dioksiinit ja furaanit.

Kaikki 12 ainetta ovat erittäin myrkyllisiä eläimille ja ihmisille ja lisäksi vaikeasti hajoavia. Vie vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin ne muuttuvat vähemmän myrkyllisiksi aineiksi.

Myrkyt liikkuvat sekä ilmassa että vedessä ja kerääntyvät elävien organismien rasvakudoksiin saastuttaen ravintoketjun.

Ympäristömyrkyille altistumisen on todettu heikentävän ihmisen immuunipuolustusta ja lisäävän syöpäriskiä, hormonihäiriöitä, neurologisia muutoksia, hedelmättömyyttä ja diabetestä.

Uruguayn aiempi konservatiivihallitus myönsi Botnialle ja Encelle luvat sellutehtaiden rakentamiseen. Maaliskuun alussa valtaan tullut vasemmistohallitus on pitänyt luvat voimassa sanoen, että maa tarvitsee investointeja ja työpaikkoja.

Eurooppalaisyhtiöt ovat luvanneet 4 000 uutta työpaikkaa ja yli miljardin euron investoinnit.

Tehtaat aiotaan rakentaa Uruguayn ja Argentiinan rajalla kulkevan Uruguayjoen partaalle lähelle Fray Bentosia.

Argentiinan puolella Entre Ríosin maakunnan viranomaiset ja järjestöt ovat nekin huolissaan mahdollisista myrkkypäästöistä.

Uruguayn ympäristöministeri Mariano Arana pyrki hälventämään huolia Punta del Estessä kertomalla Suomen hallituksen edustajien luvanneen, että Botnian tehtaan päästöjä valvotaan yhtä tarkoin kuin Suomessa toimivien liki 30 sellutehtaan.

Aranan mukaan Suomi on tarjoutunut myös lähettämään teknisiä asiantuntijoita Uruguayhin auttamaan tehdasta ympäröivän ilman ja veden laadun valvonnassa.

Ympäristönsuojelijoiden mielestä viranomaiset käyttävät kuitenkin niin epämääräisiä ilmaisuja, etteivät lupaukset vakuuta heitä.

Yli 20 latinalaisamerikkalaista kansalaisjärjestöä on lähettänyt YK:n ympäristöohjelman johtajalle Klaus Töpferille kirjeen, jossa ilmaistaan huoli ECF-valkaisun vaikutuksista.

Argentiinalaiset ympäristöjärjestöt ovat yhdessä Entre Ríosin kuvernöörin Jorge Bustin kanssa vedonneet oman maansa presidenttiin Néstor Kirchneriin, jotta tämä taivuttaisi uruguaylaisen virkaveljensä Vázquezin kieltämään tehtaiden rakentamisen.

Vieraillessaan Argentiinan Buenos Airesissa 5. toukokuuta Vázquez vakuutti, että työt Fray Bentosissa jatkuvat. Hän sopi kuitenkin Kirchnerin kanssa yhteisen komission asettamisesta tutkimaan hankkeiden ympäristöriskejä.

Huhtikuun lopussa argentiinalaiset ja uruguaylaiset ympäristöliikkeet järjestivät yhteisen protestin tehtaita vastaan. Yli 15 000 mielenosoittajaa tukki sillan, joka yhdistää Fray Bentosin Argentiinan puolella sijaitsevaan Gualeguaychúun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia