Swahili taipuu rytmiin ja riimiin
Tansanialaisilla hip hopin seremoniamestareilla on myös asiaa, kirjoittaa Adam Bemma.
(IPS) -- Vielä muutama vuosi sitten näytti siltä, että 1990-luvulla alkunsa saanut arushalainen hip hop -kulttuuri ja sen myötä swahiliksi riimittely katoavat Afrikan kartalta.
Levymyynti takkusi, eikä keikoille riittänyt väkeä. Pohjoistansanialaisen kaupungin aiemmin eläväinen hip hop -skene uhkasi kuihtua hengiltä artistien karatessa yksi toisensa jälkeen turismiteollisuuden palvelukseen.
Hip hopin pelastajiksi ryhtyivät arushalaisen Watenga Recordsin tuottajat Daudi Bakari ja Biggie Shirma, joiden perustama S.U.A. – Saving Underground Artists – pyrkii tarjoamaan tilaa ja mahdollisuuksia swahiliksi esiintyville hip hop -artisteille.
Yhteiskunnallisia kannanottoja
Bakarin ja Shirman graffitien koristaman studion esiintymislavan yläpuolen maalauksessa kirjaa lukevaa nuorta ympäröi teksti: "Lue enemmän, opi enemmän, muutu".
"Arushalaisessa hip hopissa ei ole koskaan ollut kyse pelkistä riimeistä ja rytmeistä. Kyse on aina ollut myös sanojen sisällöstä", toteaa aikoinaan suosittuun X-Plastaz hip hop -ryhmään kuulunut Yunus Rafiq, 38. "Hip hopin ansiosta moni meistä on välttynyt päätymästä rikolliseksi."
Yunus Rafiq oli nuori mies, kun vuonna 1967 sosialistiseksi julistautunut maa alkoi siirtyä markkinatalouteen 1980-luvulla. Vielä hänen lapsuudessaan sairaita hoitivat kuubalaiset lääkärit, ja neuvostosotilaat olivat tuttu näky kaupungin kaduilla.
Sosialististen kumppaneiden jälkeen Arushaan tulivat lukuisat kansainväliset järjestöt ja siitä muodostui kaupunki, jota Yhdysvaltojen presidentti Bill Clinton kutsui aikoinaan Afrikan Geneveksi.
Nyttemmin Arushan monimuotoinen historia tarjoaa hyvän kasvualustan yhteiskunnallisen musiikin tekijöille. Rafiqin mukaan tansanialaiseen hip hopiin vaikuttaakin edelleen Julius Nyerere luoma afrikkalainen sosialismi, Ujama.
Kieli on yhteinen kotimaa
Itsensä ilmaiseminen swahiliksi antaa nuorille itseluottamusta, uskovat sekä S.U.A.:n perustajat että Rafiq. Daudi Bakari ja Biggie Shirma auttavat hiphoppareita myös verkostoitumaan keskenään.
Swahilin kieli yhdistää 47 miljoonaa tansanialaista, mutta myös kenialaiset, ugandalaiset ja muut itäafrikkalaiset tekijät ja fanit ovat mukana swahilinkielisessä hip hop -skenessä. "Kielellisesti olemme samaa kansaa", Yunus Rafiq sanoo. "Swahili on luova kieli, joka sopii erittäin hyvin hip hopiin."
Yksi Bakarin ja Shirman suojateista on neljän MC:n eli seremoniamestarin ryhmä KINGS. Ryhmä on jo julkaissut ensimmäisen singlensä, albumi on luvassa myöhemmin tänä vuonna.
KINGS on saanut nimensä kolmen arushalaisen slummin – Kijengen, Ngalimin ja Sekein – mukaan. Ryhmän jokaisella MC:lla on juuret ja koti jossain kyseisistä slummeista.
"Haluamme tuoda esiin kulttuuriamme ja kaupunkiamme. Musiikin kautta näytämme nuorille, miten yhteisön puolesta voi toimia", MC Raf selittää.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia