Thaimaa ei kelvannut demokratiaksi
Vuosi sitten sotilasjuntan alaisuuteen joutunut Thaimaa ei saanut kutsua maailmanlaajuiseen demokraattisten valtioiden yhteisön ministerikokoukseen, joka pidetään marraskuussa afrikkalaisessa Malissa.
Demokraattisten valtioiden yhteisö perustettiin Puolassa vuonna 2000, ja Thaimaa on ollut mukana alusta asti. Marraskuun puolivälin kokoukseen on kutsuttu 126 maan täysivaltaiset edustajat ja 20 valtion tarkkailijat.
Ulosjäänti oli isku Thaimaalle, jonka sotilasvalta täyttää 19. syyskuuta vuoden. Sotilaat kaappasivat vallan pääministeri
Thaksinia syytettiin korruptiosta, sukulaisten suosimisesta ja muista väärinkäytöksistä. Ennen vallankaappausta pääministerin eroa vaadittiin Bangkokissa laajoissa mielenosoituksissa.
"Thaksin olisi voitu erottaa demokraattisin keinoin. Thaimaan demokratia ei voi tänään paremmin kuin vuosi sitten", Thaimaan senaatin entinen jäsen
Hänen mukaansa Thaksin ja nykyiset vallanpitäjät ovat samanlaisia ja käyttävät yhtä lailla valtaansa väärin.
Sotilaskaappaukset ovat Thaimaassa tavallinen tapa vaihtaa valta: niitä on ollut 18 sen jälkeen, kun maasta tuli perustuslaillinen monarkia 1932.
Thaimaan sotilasjohto on halunnut vakuuttaa maailmalle, että maa on yhä toimiva ja terve demokratia. Se epäsi Euroopan unionin pyynnön päästä tarkkailemaan Thaimaan loppuvuodelle kaavailtuja vaaleja. Johdon mukaan Thaimaa ei tarvitse ulkomaisia vaalitarkkailijoita, koska se ei ole "epäonnistunut" valtio.
Demokraattisten valtioiden yhteisö edellyttää jäseniltään, että kansa saa valita hallituksen vapaissa vaaleissa ja että ne kunnioittavat sanan- ja kokoontumisvapautta sekä muita kansalaisten perusoikeuksia.
Tämän vuoden kokoukseen ovat saaneet porttikiellon myös Bangladesh, Fiji, Qatar, Singapore, Tunisia ja Venezuela, jotka on aiemmin kelpuutettu osanottajiksi tai tarkkailijoiksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia