Tuhannet nepalilaiset hankkiutuvat Irakiin töihin
Huolimatta ulkomaalaisiin kohdistuneista sieppauksista ja julmuuksista tuhannet nepalilaiset lähtevät Irakiin pakoon kotimaan työttömyyttä ja väkivaltaa. Korkeat palkat houkuttelevat etenkin nuoria huolimatta siitä, että hallitus on kieltänyt nepalilaisilta työskentelyn Irakissa. Viranomaiset kuitenkin sulkevat ilmiöltä silmänsä, sillä siirtotyöläisten rahalähetykset tuovat vuosittain Nepaliin valuuttaa maan budjetin verran.
"Olemme kuulleet, että Irakissa meille maksetaan kolme kertaa enemmän kuin vaikkapa Kuwaitissa", Sanoo Bishal Thapa, 19, joka jonottaa muiden nuorten joukossa vuoroaan työvoiman värvääjän puheille.
Hänen mielestään sissisodan koetteleman Nepalin turvallisuustilanne on niin kehno, että Irakissa asiat ovat luultavasti paremmin.
Maolainen sissiliike on sotinut vuodesta 1996 Nepalin kuningasvaltaa vastaan perustaakseen tilalle kommunistisen tasavallan. Selkkaus on vaatinut yli 10 000 ihmisen hengen ja horjuttanut monipuoluedemokratiaa, johon maa siirtyi 1990. Sijoittajat ja turistit sota on karkottanut.
Nepalilla ei ole nuorille juuri mitään tarjottavaa, joten kymmenettuhannet suunnittelevat Thapan tavoin lähtöä.
Ulkomailla työskentelee jo lähes puoli miljoonaa nepalilaista, joista 350 000 Lähi-idässä ja loput Itä-Aasiassa ja Euroopassa.
Nepalin työministeriön tilastojen mukaan maasta lähteneet uurastavat enimmäkseen vartiointitehtävissä, rekkakuskeina, puuseppinä ja muissa ruumiillisissa töissä.
Katmandussa toimivien värväreiden mukaan Irakiin on jo saapunut 17 000 nepalilaista ja 35 000 on matkalla sinne.
Irakiin pyrkijöistä 30 000 on juuttunut Intian Mumbaihin ja loput odottavat vihreää valoa kotimaan hallitukselta, Nirmal Gutung kertoo. Hän johtaa ulkomaisia työpaikkoja nepalilaisille välittävien yritysten yhdistystä.
Yhdysvaltojen hyökättyä Irakiin viime vuonna Nepal kielsi kansalaisiltaan työnteon siellä. Moni nepalilainen on kuitenkin pestautunut Irakin jälleenrakennukseen Persianlahdella toimivien yritysten kautta.
Yksityiset firmat värväävät työntekijöitä Nepalin suurkaupungeissa, kuten Katmandussa ja Biratnagarissa, ja lähettävät nämä luvatta Irakiin Kuwaitin ja muiden Persianlahden maiden kautta.
Viranomaiset sulkevat ilmiöltä silmänsä, sillä Nepalin nykyisessä talousahdingossa ulkomailla työskentelevin rahalähetykset tuovat maahan enemmän valuuttaa kuin matkailu ja vienti yhteensä.
Vierastyöläiset lähettävät kotiin Nepaliin huikeat sata miljardia rupiaa (noin 820 miljoonaa euroa) vuodessa. Summa vastaa likimain Nepalin valtion vuosibudjettia.
Nepalilainen autonkuljettaja ansaitsee Kuwaitissa keskimäärin 246 euroa kuussa, mutta Irakissa tienestit nousevat kolminkertaisiksi.
Katmandussa toimivilta työvoiman värvääjiltä ei saa suoraa vastausta kysymykseen, pestaavatko he väkeä Irakiin.
"Meillä on tarjolla nepalilaisille 200 työpaikkaa Kuwaitissa", intialainen värväri Nissar Ahmad sanoo.
Tivattaessa, eivätkö paikat tosiasiassa ole Irakissa, hän jatkaa: "Nepalilaiset sanovat haluavansa kunnon palkan ja sisätyön ja ovat valmiita menemään vaikka helvettiin sen saadakseen, joten mitä meidän pitäisi tehdä?"
"Syytättekö meitä, hallitusta vai maolaisia työläisten lähettämisestä Irakiin?", Ahmad ihmettelee.
Seitsenhenkisen perheen elättäjä Tek Bahadur Esmail, 30, vahvistaa: "Tilanne kotona on todella paha, joten olen valmis ottamaan minkä tahansa riskin. Vaaroja on kaikkialla, mutta tässä tarjoutuu myös mahdollisuus ansaita rahaa."
Yam Lama, 24, on samalla kannalla. Hän karkasi äskettäin Intian armeijan gurkha-joukoista kotiin Nepaliin ja aikoo nyt Irakiin.
"En pitänyt työnteosta intialaisten kanssa. Olen halukas turvatehtäviin Irakissa, jos saan hyvän palkan", Lama sanoo.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia