Tuomiopäivä tuli lähemmäs
Ilmastonmuutos ja ydinasevarustelu ovat siirtäneet tuomiopäivän kellon viisaria kaksi minuuttia eteenpäin.
(IPS) --Ilmastonmuutos ja ydinasevarustelu ovat siirtäneet tuomiopäivän kellon viisaria kaksi minuuttia eteenpäin. Tiedemiesten kello on nyt kolmea vaille 12, kun viisari oli vuodesta 2012 jököttänyt viiden minuutin päässä tuhosta.
Asiasta ilmoitti Washingtonissa Bulletin of the Atomic Scientists eli BAS, joka loi tuomiopäivän kellon vuonna 1947.
Kello näytti kolmea vaille kahtatoista viimeksi 1984, jolloin Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet olivat BASin mukaan hyisimmät vuosikymmeniin.
Ilmastonmuutos ja hankkeet ydinasevarastojen nykyaikaistamiseksi ovat saaneet aikaan tilanteen, joka on "paljon mutkikkaampi kuin jonkun sormi ydinaseen laukaisunapilla", sanoo BASin johtaja Kennette Benedict.
BAS pitää ydinaseita ja ilmastonmuutosta yhtä pahoina uhkina. Vaikka fossiilisten polttoaineiden käyttö ei näytä tuhoavan maailmaa heti, se tekee sen hitaasti, Benedict selittää.
Lajit häviävät, valtaa tavoitellaan
Tuomiopäivän lähestymistä kiihdyttäviin globaaleihin haasteisiin kuuluvat ilmaston ohella merien happamoituminen, lajien häviäminen sekä moninaiset strategiset pyrkimykset ja poliittisen vallan tavoittelu, listaa Global Security Instituten puheenjohtaja Jonathan Granoff.
"Aiheutamme lajien katoamista jopa tuhat kertaa nopeammin kuin evoluutio edellyttää", hän sanoo.
Granoffin mukaan tieteen, tekniikan ja sosiaalisen toiminnan aiheuttamien haasteiden taustalla on vielä valtioiden epäkypsä tapa etsiä turvallisuutta voimankäytöstä tai sillä uhkaamisesta. Siinä vaarallisin väline ovat ydinaseet.
Yhä laajemmin kuitenkin ymmärretään, ettei yksikään maa voi olla turvassa turvattomassa maailmassa. Koska globalisaatio ja internet ovat ylittäneet kansalliset rajat, ei Granoffin mielestä ole tarpeen nostaa kansallisvaltion etua globaalin yhteisen edun edelle.
Tutkijoiden mukaan ihmisillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, kumpaan suuntaan tuomiopäivän kellon viisari seuraavaksi liikahtaa.
"Ydinaseisiin tuhlatut sadatmiljardit dollarit tarvitaan siihen, että hiilivetyihin nojaava taloutemme siirretään uusiutuvan energian perustalle", sanoo World Future Councilin jäsen ja ydinaseiden vastaisen Global Wave 2015 -kampanjan vetäjä Alyn Ware.
Ydinaseisiin liittyvä vastakkainolo ja kilpailu estävät yhteistyön, joka on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillinnässä, hän jatkaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia