Tyttöjen ympärileikkauksia ei saada kitkettyä Burkina Fasosta
Afrikan maat ovat viime vuosina lisänneet ponnistuksiaan tyttöjen ympärileikkauksen kitkemiseksi. Tuore oikeusjuttu Burkina Fasosta paljastaa, että taistelua ei ole voitettu edes siellä, missä käytäntö on julistettu laittomaksi. Kansalaisjärjestöt arvioivat, että noin kaksi miljoonaa naista ympärileikataan vuosittain pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Arabian niemimaalla.
Adama Barry sai syyskuun lopulla Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa maksimirangaistuksen eli kolme vuotta vankeutta kuudentoista 2-10-vuotiaan tytön sukuelinten silpomisesta, joka tapahtui elokuussa.
Barrylla on takanaan neljä aiempaa 4-6 kuukauden vankilatuomiota samasta syystä, sillä tyttöjen ympärileikkaus julistettiin maassa laittomaksi jo 1996.
Oikeus tuomitsi myös kaikki Barryn leikkaamien tyttöjen äidit kolmeksi kuukaudeksi vankilaan.
Tapaus järkytti Hortense Palmia, joka johtaa Burkinan tyttöjen ympärileikkausta vastaan taistelevaa komiteaa.
"Mietin, mikä sai nämä vanhemmat alistamaan tyttärensä silpomiselle kaiken sen jälkeen, mitä sen torjumiseksi on tehty", hän kertoo.
"Yritämme ymmärtää, miksi näitä vastarintapesäkkeitä on yhä olemassa", hän jatkaa muistuttaen, että kampanja tyttöjen silpomista vastaan alkoi Burkinassa jo 1992.
Barry on vakuuttanut lehtihaastatteluissa ja oikeudessa olevansa syytön ja silponeensa tytöt toisten pakottamana.
"Kerroin heille, että olen jo ollut vankilassa tämän laittoman toiminnan vuoksi. He vakuuttivat, että en joutuisi vaikeuksiin", hän selitti ennen oikeudenkäyntiään.
Barry otti kuitenkin maksun toimenpiteistä, "mutta vain puolet normaalista taksasta". Hän kertoi oppineensa taidon tädiltään, mutta luopuneensa jo leikkausvälineistäänkin.
Hän jatkoi tehneensä tytöille vain hyvin pienen toimenpiteen vanhempien toimittamilla partakoneenterillä. Tytöt toimitettiin operaation jälkeen sairaalaan, jossa yhdellä todettiin vakavia vaurioita.
Tyttöjen ympärileikkaamisen riskeihin kuuluvat tulehdukset ja verenhukka. Myös hiv-tartunnan vaara on olemassa, jos samoja välineitä käytetään useissa operaatioissa.
Toimenpiteen laajuus vaihtelee eri alueilla klitoriksen typistämisestä kaikkien ulkoisten sukuelinten poistamiseen, joten elinikäiset vaivat ja vauriot ovat myös eriasteisia.
Palmin mukaan Barryn tapaus korostaa entisestään ruohonjuuritason toiminnan roolia silpomisen vastaisessa taistelussa. Hän suunnittelee asuinaluekohtaisia valvontakomiteoita.
"Tarvitsemme taloudellista tukea ja jatkokoulutusta", kampanjaan osallistuvan Wend-Panga-järjestön pääsihteeri Mariam Koala painottaa.
Hänen mukaansa periksi ei anneta, sillä kampanja on tuottanut tulosta, vaikka takaiskuja tuleekin aika ajoin.
Viime vuonna pidätettiin ja tuomittiin sata ympärileikkaajaa ja näiden apulaista. Burkinan lain mukaan sakkorangaistus uhkaa myös niitä, jotka jättävät kertomatta tietoonsa tulleista tapauksista.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tyttöjen ympärileikkauksen syyksi sanotaan usein seksuaalisen halun heikentäminen, mikä varjelee tytön neitsyyttä avioliittoon asti ja tekee tästä uskollisen puolison.
Silpominen mielletään myös aikuistumisriitiksi ja joskus vedotaan hygieniaan. Jotkut muslimit selittävät toimenpidettä uskonnollisilla syillä, vaikka se on vanhempaa perua kuin islam.
Kansalaisjärjestöt arvioivat, että noin kaksi miljoonaa naista ympärileikataan vuosittain pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Arabian niemimaalla.
Afrikan unionin viime vuonna hyväksymä ihmisoikeussopimus kieltää silpomisen, mutta sen voimaantulo edellyttää 15 jäsenmaan ratifiointia. Sen on tehnyt vasta kolme maata: Komorit, Libya ja Ruanda.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia