UNIFEMin Heyzer: Naisten asemaa edistettävä YK:ssa
UNIFEMin johtaja Noleen Heyzer osallistui ihmisoikeuksia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsitteleviin asiantuntijpaneeleihin Helsinkikonferenssissa. Heyzer painotti, että naisten aseman ja UNIFEMin vahvistamisen tärkeyttä vuosituhattavoitteiden toteutumisen kannalta. Hän toivoo monien valtionpäämiesten, myös Suomen, tuovan asian esille tulevassa YK:n Millennium-kokouksessa.
Noeleen Heyzer on Helsinki-prosessin merkittäviä puhujavieraita. Hän osallistui ihmisoikeuksia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käsitteleviin asiantuntijpaneeleihin. Suomen UNIFEMin järjestämässä aamiaistapaamisessa torstaina 8.9. Heyzer esitti kiitokset Suomen tekemästä arvokkaasta ja merkittävästä työstä naisten aseman edistämiseksi ja UNIFEM-rahaston tukemiseksi.
Heyzer muistutti, että Suomi oli aikanaan eräs UNIFEM-rahaston "kätilöistä" ja toivoo, että Suomen UNIFEM ja Suomen valtio olisivat edelleen vahvasti tukemassa rahaston toimintaa uusia haasteita kohti. Rahaston aseman vahvistaminen ja resurssien lisääminen ovat edellytyksiä selvitä vaativasta tehtäväkentästä tulevaisuudessa. Heyzer painotti, että naisten aseman ja UNIFEMin vahvistaminen YK-reformin yhteydessä ovat avaintekijöitä vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa. Hän toivoo, että mahdollisimman moni valtionpäämies toisi asian esille YK:n huipputapaamisessa syyskuun kolmannella viikolla New Yorkissa. Tämän suuntaisia lupauksia on jo tullutkin ja hän toivoo, että Suomi olisi näiden maiden joukossa.
Heyzer korosti, että valtavien haasteiden ja ongelmien lisäksi on tärkeää muistuttaa monista saavutuksista, joiden edistämisessä rahasto on ollut mukana. Hän mainitsi mm. Ruandan ja Afganistanin, joissa naisten asema on parantunut viime vuosien ja vuosikymmenten sotien ja kriisien jälkeen oleellisesti.
Heyzer esitteli myös UNIFEMin viimeisimmän raportin Progress of World's Women: Women, Work & Poverty. Heyzer toivoo, että naisten työllistyminen erityisesti epävirallisella sektorilla nousisi laajemminkin keskusteluun. Raportti valottaa ilmiön myönteisiä mutta erityisesti siihen liittyviä kielteisiä ilmiöitä ja epäkohtia. Työllistyminen tuo palkkatuloja, mutta naisten työolot ja -oikeudet ovat usein ala-arvoiset. Sen lisäksi rapautuva julkinen sektori ja maatalouden kriisi johtavat usein siihen, että naisten työtaakka kotona lisääntyy hoivatyön ja maanviljelyn vaatiessa osansa. Tosiasiassa naisten elämä usein vain kurjistuu ja naiset köyhtyvät edelleen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia