USA:n uusi taktiikka Irakissa voi pitkittää sotaa
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Yhdysvallat kaavailee Irakissa uutta taktiikkaa, joka vertautuu ihmisoikeusjärjestöjen mielestä pelottavasti El Salvadorin tapahtumiin 1980-luvulla. Newsweek-lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriön omatkin asiantuntijat arvioivat erikoisjoukkojen lähettämisen Salvadoriin vain pitkittäneen kapinaa.
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Yhdysvallat kaavailee Irakissa uutta taktiikkaa, joka vertautuu ihmisoikeusjärjestöjen mielestä pelottavasti El Salvadorin tapahtumiin 1980-luvulla.
Newsweek-lehti muistutti hiljan, että presidentti Ronald Reaganin hallitus tuki Salvadorissa äärioikeistolaisen Roberto D'Aubuissonin johtamaa sotaa vasemmistolaista FMNL-sissiliikettä vastaan.
Yhdysvallat avusti Salvadorissa "kansallisia" joukkoja, joihin uskotaan kuuluneen myös kapinallisten ja näiden kannattajien tappamiseen erikoistuneita kuolemanpartioita.
Lehti sanoo monien yhdysvaltalaisten konservatiivien pitäneen operaatiota onnistuneena siitä huolimatta, että sen aikana surmattiin vähintään 40 000 siviiliä.
Newsweek arvelee, että Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon saattaa soveltaa samaa taktiikkaa Irakiin lähettämällä armeijan erikoisjoukkoja "neuvomaan, tukemaan ja mahdollisesti kouluttamaan irakilaisia iskujoukkoja, jotka toimivat sunnikapinallisia ja näiden kannattajia vastaan."
Pentagon ei osannut odottaa irakilaisten nousevan kapinaan. Yllättävä tilanne saa sen nyt turvautumaan taktiikkaan, jonka sen omatkin asiantuntijat arvioivat Salvadorissa vain pitkittäneen kapinaa.
Presidentti George W. Bushin hallitus kiittelee nyt Salvadorin kokemuksia. Salvadorin asevoimien neuvonantajana toiminut yhdysvaltalainen majuri Robert J. Coates laati 1991 aivan toisenlaisen arvioi tuolloin 12. vuotta jatkuneesta konfliktista.
Hän luonnehti Salvadorin armeijan upseereita niin korruptoituneiksi ja epäinhimillisiksi omia sotilaitaan kohtaan, että se haittasi koko sotaponnistusta ja "auttoi kapinallisia pitkittämään sotaa".
Neljä Yhdysvaltain armeijan konservatiiveiksi tiedettyä everstiluutnanttia oli Andrew Bacevichin johdolla julkaissut jo 1989 pitemmän selvityksen El Salvadorin sodasta.
Sen mukaan kymmenen vuoden aikana Salvadoriin syydetty miljardien dollarien sotilas- ja siviiliapu oli hädin tuskin pitänyt tilanteen ennallaan ilman tietoakaan sodan loppumisesta.
Raportin johtopäätös oli, että Yhdysvaltain pitäisi auttaa kapinallisten sotilaallisessa nujertamisessa vain osana todellista sosiaalista, poliittista, taloudellista ja sotilaallista uudistusohjelmaa. Kumppanina sellaisen toteutuksessa tulisi olla "rehellinen ja vastaanottavainen hallitus".
Upseerien mukaan USA oli Salvadorissa päätynyt tukemaan armeijan ja sen kätyreiden toteuttamaa tappokampanjaa, jonka uhreiksi joutui kymmeniä tuhansia ja usein täysin viattomia ihmisiä.
Rand-yhtymän tutkija Benjamin Schwartz huomautti artikkelissaan 1998, että Yhdysvaltain toimintaa Salvadorissa kutsuttiin "kansakunnan rakentamiseksi", vaikka kumppaneina oli "murhamiehiä ja sadisteja".
Schwartz toteaa monen muun tavoin, että Salvadorin sota loppui pikemminkin kylmän sodan päättymisen vuoksi kuin Yhdysvaltain sotilastoimien tai "kansakunnan rakentamisen" ansiosta.
Salvadorin hallitus suostui neuvottelemaan rauhan FMLN:n kanssa tajuttuaan, että Neuvostoliiton katoaminen vähentää Yhdysvaltain tarvetta pönkittää oikeistohallituksia.
Eräs asiantuntija on verrannut Yhdysvaltain toimintaa Salvadorissa rahan lainaamiseen uhkapelurille: sillä vain lykätään ongelman lopullista ratkaisua.
Salvadorin kokemuksista löytyy paljon yhtymäkohtia Irakiin: Ensinnäkin Irakin nykyinen armeija on yhtä paha tai pahempi kuin Salvadorin asevoimat 1980-luvulla.
Toiseksi Irakilta puuttuu todellinen hallitus, eikä sellaista saada tammikuun lopun vaaleillakaan, joita sunnit boikotoivat.
Kolmanneksi tarve nujertaa kapinalliset ohittaa Irakissakin "kansakunnan rakentamisen", joten Yhdysvallat on käytännössä valmis tukemaan miten raakaa ja korruptoitua hallitusta tahansa.
Yhdysvaltain johdosta ja oppositiostakin löytyy niitä, joiden mielestä Salvadorin mallista kyetään toteuttamaan parannettu versio Irakissa.
Se edellyttäisi kuitenkin nykyaikaista sissitoiminnan vastaista sotilasoppia ja koulutusohjelmaa - jollaisia Yhdysvalloilla ei asiantuntijoiden mukaan ole.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia