Vaalivilppisyytökset puristavat Arroyoa
Filippiinien presidentti Gloria Macapagal Arroyo on saanut vastata vaalivilppiepäilyihin siitä lähtien, kun hänet toukokuussa 2004 valittiin toiselle kaudelleen.
Viime aikoina syytöksille on antanut puhtia erään tv-aseman väite, että sillä on hallussaan Arroyon kannalta raskauttava nauhoitus.
Arroyon leiri kävi maanantaina vastahyökkäykseen. Presidentin lehdistöedustaja Ignacio Bunye soitti valtakunnallisella radiokanavalla nauhoja, joiden hän sanoi todistavan tv-aseman nauhan väärennökseksi.
Kiistanalaisella nauhalla presidentti vaikuttaisi käyvän kännykkäkeskustelua keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Victoriano Garcellanon kanssa. Arroyo kysyy, saattaako hänen johtonsa pääkilpailija Fernando Poeen pudota alle psykologisesti tärkeän miljoonan äänen rajan.
Garcellano vastaa, että se on itse asiassa jo pudonnut 900 000 ääneen, mutta useiden vaalipiirien tulokset ovat vielä ilmoittamatta. "Teemme parhaamme", kuullaan Garcellanon sanovan.
Virallisten vaalitulosten mukaan Arroyo voitti Poen juuri vähän yli miljoonan äänen erolla.
Bunyen mukaan nauha on väärennös, joka on kokoonpantu 12:sta erillisestä nauhanpätkästä. Bunye soitti myös toisen, alkuperäiseksi väittämänsä nauhan, jossa Arroyo hänen mukaansa keskustelee erään oman puolueensa virkailijan kanssa.
Arroyo nousi alunperin presidentiksi tammikuussa 2001, kun entinen filmitähti Joseph Estrada joutui eroamaan tehtävästä korruptiosyytösten vuoksi.
Fernando Poe oli Estradan tavoin entinen toimintaelokuvien tähti. Hän kuoli sydänkohtaukseen melko pian presidentinvaalien jälkeen viime vuonna.
Sukuyhteys rikollis-
yndikaatteihin
Vaalivilppiväitteet eivät ole Arroyon ainoa huoli. Hänen suosionsa on ennätysalhaalla erityisesti sen vuoksi, että hänen miestään ja poikaansa epäillään yhteistyöstä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.
Molempia syytetään osallisuudesta laittomaan uhkapeliin, juetengiin. Erityisesti pojan, Juan Miguel Arroyon väitetään kuuluvan miljoonaomaisuuden ansainneisiin juetengin isoihin kihoihin.
Sitkeiden huhujen mukaan nuoret upseerit suunnittelisivat sotilaskaappausta Arroyota vastaan. Entinen puolustusministeri Fortunato Abat vaati muutamia viikkoja sitten siviileistä ja sotilaista koostuvan juntan muodostamista "johtajuuskriisin" ratkaisemiseksi. Arroyolla uskotaan kuitenkin olevan armeijan korkeimpien upseerien tuki takanaan.
Perussyy Filippiinien jatkuvalla kuohunnalle on siinä, että maa on heittänyt jo kaksi vuosikymmentä hukkaan sen jälkeen kun diktaattori Ferdinand Marcos 1986 syöstiin vallasta. Valtavat tuloerot vallitsevat ja korruptio on maan tapa. Vaalivilppi ja äänten ostaminen ovat tavallisia politiikan kaikilla tasoilla.
Harvalukuiset eliittisuvut ovat pysyneet tosiasiallisina vallankäyttäjinä. Jos niille on noussut haastajia, ovat he olleet Estradan ja Poen tapaisia helppoheikkejä, joihin köyhät ovat panneet toivonsa.
57-vuotias Gloria Macapagal Arroyo kuuluu näihin mahtisukuihin. Hän opiskeli aikoinaan Georgetownin yliopistossa Washingtonissa samalla vuosikurssilla Bill Clintonin kanssa.
Julkaisija: KU
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia