Väärennetty ruoka sairastuttaa kehitysmaissa
Bangladeshissa sokeria jatketaan kalkilla ja jäätelöä pesuaineella.
Suomessa kohutaan kanannahkalihapullista, mutta suurinta tuhoa väärennetty ruoka aiheuttaa kehitysmaissa. Maa- ja metsätaloustieteen tohtorin, bangladeshilaisen Md. Motaher Hossainin mukaan esimerkiksi Bangladeshissa niin valmistajat, maahantuojat, tukkukauppiaat kuin jälleenmyyjätkin väärentävät ruokaa ja juomia.
Hossainin mukaan esimerkiksi kasviksia kypsytetään erilaisilla kemikaaleilla, sokeria jatketaan kalkilla ja jäätelöä pesujauheella. Kadulla taas myydään pähkinöitä, jotka paistetaan käytetyssä polttoöljyssä. Mangomehua puristetaan mädistä hedelmistä.
Ruokaa väärennetään, jotta se kypsyisi nopeammin, säilyisi pitempään ja näyttäisi paremmalta. Väärentämällä myös korvataan puuttuvia tai kalliita ainesosia. Osa keinoista on ihmisterveydelle harmittomia, osa hengenvaarallisia.
Toistaiseksi väärennetty ruoka tai juoma ei ole aiheuttanut Bangladeshissa kuolonuhreja tai laajoja sairastumisia, toisin kuin esimerkiksi Kiinassa. Hossainin mukaan monet terveysasiantuntijat kuitenkin epäilevät, että bangladeshilaisia on sairastunut väärennetystä ruuasta.
Hän ehdottaakin, että esimerkiksi tv:ssä ja moskeijoissa valistettaisiin bangladeshilaisia väärennetyn ruuan vaaroista. Monet bangladeshilaiset syövät väärennettyä ruokaa tietämättään, sillä usein tuotteet myydään ilman pakkausmerkintöjä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia