Vastapuolen historiakäsitys ei kelpaa israelilaisille eikä palestiinalaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vastapuolen historiakäsitys ei kelpaa israelilaisille eikä palestiinalaisille

Ruotsin tukema yritys opettaa myös vastapuolen historiankäsityksiä Israelissa ja palestiinalaisalueilla näyttää valuneen tyhjiin.

Ruotsin tukema yritys opettaa myös vastapuolen historiankäsityksiä Israelissa ja palestiinalaisalueilla näyttää valuneen tyhjiin.

Oslon rauhanprosessi 1990-luvulla toi viimeksi Lähi-itään sovinnon tuulahduksen. Israelissa koetettiin lieventää koulukirjojen palestiinalaisista esittämää viholliskuvaa.

Tekstilisäykset kuitenkin katosivat nopeasti palestiinalaisten kansannousujen ja Israelin voimistuneen oikeistolaisuuden myötä. Isänmaallisuus korostui jälleen.

Miehittämiensä palestiinalaisalueiden historianopetusta Israel on syyttänyt siitä, että se kyseenalaistaa juutalaisvaltion olemassaolon oikeutuksen.

Aiemmissa rauhanneuvotteluissa palestiinalaishallinto velvoitettiin kitkemään sellainen "kiihotus" opetuksesta.
 

Kaksi kertomusta rinnakkain

Ruotsin kehitysavun tukema uusi oppikirja kertoo rinnakkain israelilaisen ja palestiinalaisen käsityksen alueen historiasta. Näkemysten väliin kirjan jokaiselle aukeamalle on jätetty tilaa oppilaan omille kommenteille.

Aloitteen yhteisestä historiankirjasta tekivät jo vuosia sitten vuonna 2008 kuollut israelilainen professori Dan Bar-On ja hänen palestiinalainen kollegansa Sami Adwan.

Hanke sai vauhtia, kun ruotsalaisten kunnanjohtajien valtuuskunta vieraili Lähi-idässä vuonna 2009.

Ajatuksena oli saada oppikirjasta apua rauhan ja sovinnonrakentamiseen pitkällä aikavälillä. Lisäksi haluttiin purkaa keskenään ristiriitaisia kansallisia myyttejä.

Arabiaksi, hepreaksi ja englanniksi julkaistu kirja kertoo muun muassa sodasta, jonka seurauksena juutalaiset iloitsivat oman valtionsa synnystä 1948, kun taas palestiinalaiset kokivat päätyneensä katastrofiin.
 

Israel kielsi heti

Kirja oli määrä ottaa käyttöön tänä syksynä, mutta Israelin opetusministeriö kielsi sen. Ministeriön mukaan teos esittää kummatkin historiankäsitykset epätäydellisinä ja harhaanjohtavina.

Israelilaisia ärsytti muun muassa kohta, jossa palestiinalaisten kohtaloa juutalaisvaltion perustamisen jälkeen verrataan juutalaisten kärsimyksiin natsi-Saksassa.

Sha’ar Hagenevin koulu Etelä-Israelissa yritti ottaa kirjan käyttöön, mutta joutui taipumaan kieltoon. Nimettömänä haastateltu koulun opettajan ei pidä kirjaa "antisionistisena".

"Meidän oppilaamme ovat eläneet vuosikaudet Gazasta tulevan rakettitulen uhan alla, ja he ovat valmiita puolustamaan maataan. Turvallisuustilanteen aiheuttama paine ei kuitenkaan saisi estää meitä yrittämästä ymmärtää vastapuolta", opettaja pohtii.
 

Heikentää rauhantoiveita

"Asenteiden kaventuminen Israelissa on hyvin huolestuttavaa. Sillä on tuhoisa vaikutus rauhantoiveisiin ja myös maan demokratian tulevaisuuteen", Heprealaisen yliopiston historian professori Steven Aschheim sanoo.

Palestiinalaisalueilla kaksi Jerikon koulua otti uuden kirjan käyttöön. Israelilainen historiankäsitys pääsi näin ensi kerran esille opetuksessa miehitetyllä Länsirannalla.

Kirjan kieltäminen Israelissa ja rauhanprosessin takkuilu johtivat kuitenkin kirjan kieltämiseen myös Jerikossa. Palestiinalaishallinto kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Hankkeen pelastusmahdollisuuksia pohdittiin vielä Ruotsissa järjestetyssä seminaarissa. Siihen osallistui vain israelilaisia opettajia - ilman maansa viranomaisten lupaa.

 

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia