Yhdysvaltalaistutkijat vaativat vapautta Bushin kauden sensuurin sijaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvaltalaistutkijat vaativat vapautta Bushin kauden sensuurin sijaan

Joukko Yhdysvaltain johtavia tieteentekijöitä on vedonnut maan kongressiin varmistaakseen, ettei maan seuraava presidentti sensuroi ja vääristä ympäristö- ja terveysalan tutkimusta. Tutkijoiden mukaan "poliittisesti arkaluontoisia asioita" sisältäviä tutkimuksia on George W. Bushin kaudella jätetty julkaisematta.

"Seuraavan presidentin ja kongressin on luotava ympäristö, jossa luotettavat tieteelliset neuvot voivat virrata vapaasti", Susan Wood sanoo.

Wood johti aiemmin naisten terveystutkimusta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevalvontavirastossa FDA:ssa, mutta erosi vuonna 2005, kun laitos viivytti jälkiehkäisypillerin tuloa reseptivapaaseen myyntiin.

"Jos lääketurvallisuutta koskevat päätökset eivät perustu omien tutkijoiden parhaaseen asiantuntemukseen, seuraukset voivat olla vakavia", hän jatkaa.

Valkoinen talo lienee suoraan osallisena

Wood osallistui tutkijapaneeliin, jonka tilanteesta huolestuneiden tutkijoiden järjestö Union of Concerned Scientists järjesti Bostonissa vetoomuksensa takia.

Kirjelmän on allekirjoittanut yli 15 000 valtion palveluksessa olevaa tutkijaa. Heihin kuuluvat Memorial Sloan-Kettering -syöpäkeskuksen pääjohtaja Harold Varmus, joka johti aiemmin kansallista terveysinstituuttia, ja työterveyden- ja turvallisuuden laitoksen entinen johtaja, Tufts-yliopiston lääketieteen professori Anthony Robbins.

"Vaikka [George W.] Bushin hallitus on taatusti ollut pahin lajissaan, se ei ole ensimmäinen eikä viimeinen hallitus, joka kohtelee kaltoin ja käyttää väärin tutkijoita ja tiedettä", Robbins sanoo.

Hän painottaa, että Valkoinen talo on suoraan osallistunut tutkimuksen tukahduttamiseen ja väärentämiseen.

Vapaan tieteen perinne on mennyttä

Valkoisen talon toiminta on kuitenkin vain osa ongelmaa, muistuttaa Francesca Grifo, entinen valtion tutkija, joka johtaa nyt tutkijoiden järjestöä.

Valtion laitoksissa pyörii viljalti teollisuuden lobbareita, jotka pyrkivät ohjailemaan yritysten toimintaan vaikuttavaa tutkimusta, Grifo kertoo. Hänen mukaansa eturyhmillä on korkeimman tason valtuutus toiminnalleen.

"Valtion tutkijoiden tulokset on alistettu sensuuriin ja niiden tulkintaa on vääristely. Yleisöltä ja kongressilta on monesti evätty asiallinen ja puolueeton tieteellinen tieto", Cornell-yliopiston professori Kurt Gottfried jatkaa.

Gottfried muistuttaa Amerikan pitkästä ja hedelmällisestä perinteestä, joka on sallinut tieteen harjoittamisen vapaassa yhteiskunnassa.

"Valitettavasti hallitus on viime vuosina loukannut tätä perinnettä."

Jos tulos ei miellytä, rahoitusta leikataan

Tutkijoiden liitto on koonnut kokemuksia yhdeksästä liittovaltion laitoksesta. Peräti 1 191 tieteentekijää kertoi pelkäävänsä ylempiensä vastatoimia, koska heidän tutkimustuloksensa uhkaavat yritysten tai muiden tahojen etuja, Francesca Grifo kertoo.

Rangaistuksena on yleensä rahoituksen lopettaminen, kuten kävi yksityisten yritysten myrkkypäästöjen listalle (Toxic Release Inventory).

Grifon mukaan rahoitusta on leikattu huomattavasti myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliittitutkimusohjelmalta Mission to Planet Earthiltä, joka kartoittaa ympäristötuhoja.

Tutkijoiden mukaan sensuuri ja tulosten vääristely on kohdistunut eritoten ilmastotutkimukseen, uusiin ehkäisymenetelmiin, lajien suojeluun, kuluttajan turvallisuuteen ja maataloustutkimukseen.

"Poliittisesti arkaluontoisia asioita"

Esimerkiksi liittovaltion ympäristövirasto EPA vaaransi ihmisten terveyden New Yorkissa syyskuussa 2001 sattuneiden terrori-iskujen jälkeen: EPAn johtaja Christine Todd Whitman vakuutti toistuvasti yleisölle ja pelastusväelle, että raunioiden ja kaupungin yllä leijunut pöly oli vaaratonta. Sittemmin moni on sairastunut ilmassa olleiden myrkkyjen vuoksi.

Tuoteturvallisuutta valvovan viraston tilastotietilijää Robin Ingleä puolestaan estettiin julkistamasta tietoja muun muassa maastoautojen turvariskeistä.

"Poliittisin perustein valittu esimies esti tutkimukseni julkistamisen, vaikka kuolemantapauksia ja loukkaantumisia tapahtui", Ingle sanoi.

Yhdysvaltain maatalousministeriössä työskentelevää mikrobiologia taas estettiin 11 kertaa julkistamasta tutkimustaan Iowan ja Missourin valtavia sikatiloja ympäröivän ilman bakteeripitoisuuksista.

Tutkija oli havainnut, että ilman bakteerit olivat resistenttejä antibiooteille, mutta esimiehen mukaan "poliittisesti arkaluontoisia asioita on käsiteltävä varovasti".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia