Zapatistit lähtivät kiertueelle
Meksikon zapatistit ilmoittivat vaihtaneensa aseet politiikkaan. Subcomandante Marcos on nyt "Edustaja Nolla"
Uudenvuodenpäivänä, tasan 12 vuotta zapatistikapinan alkamisen jälkeen, Subcomandante Marcosin johtamat zapatistit lähtivät liikkeelle tukialueeltaan Meksikon Chiapasin osavaltion syrjäisistä kylistä.
Joukko starttasi La Garrruchan kylästä kärjessään mustalla moottoripyörällä ajava Marcos. Moottoripyörään oli kiinnitetty Meksikon lippu ja sen keulaan oli maalattu kirjaimet EZLN (Emiliano Zapatan kansallinen vapautusrintama). Mukana seurasi useamman tuhannen intiaanin joukko sekä ryhmä zapatistien ulkomaisia kannattajia.
Zapatistien ensimmäinen etappi oli La Garruchasta runsaan sadan kilometrin päässä sijaitseva San Cristobal de las Casasin kaupunki. Sieltä matkaa on tarkoitus jatkaa halki Jukatanin niemimaan Karibianmeren rannalle. Kaikkiaan puolen vuoden mittaiseksi suunniteltu kiertue on tarkoitus ulottaa kaikkiin Meksikon 31 osavaltioon sekä pääkaupunki Mexico Cityyn.
Subcomandante (=alipäällikkö) Marcos - joka nyt käyttää mieluummin nimeä "Edustaja Nolla" - on ilmoittanut tavoitteeksi väkivallattoman poliittisen liikkeen nostattamisen. Kiertueen nimeksi on annettu "Toinen kampanja". Sillä viitataan Meksikon tiedotusvälineiden huomion vievään presidentinvaalikampanjaan.
Zapatistien mukaan kaikki vakiintuneet puolueet ovat korruptoituneita. Samaan sakkiin kuuluu myös vasemmistolainen Demokraattinen vallankumouspuolue ja sen presidenttiehdokas, Mexico Cityn entinen pormestari Andrés Manuel López Obrador, joka Marcosin mukaan on "petturi".
López on pysynyt jatkuvasti gallupien kärjessä. Presidentinvaalit pidetään heinäkuun 2. päivänä.
Oma hallinto
hiapasin kylissä
Köyhän intiaaniväestön kapina alkoi San Cristobal de las Casasissa uudenvuodenpäivänä 1994. Kapinan johtajasta, piippua polttelevasta Subcomandante Marcosista tuli suorastaan maailmankuulu. Hänen legendaansa lisäsi salaperäisyys: niin silloin kuin nytkin Marcos peittää kasvonsa mustan hiihtokypärän alle.
Se verran tiedetään, ettei Marcos itse kuulu intiaaniväestöön. Meksikon hallituksen mukaan hän on entinen Mexico Cityn yliopiston opettaja Rafael Guillén.
Kapina päättyi hallituksen ja zapatistien tulitaukoon keväällä 1994. Zapatistit keskittyivät oman hallintonsa rakentamiseen Chiapasin syrjäkylissä. Hallitus on pitänyt sitä periaatteessa laittomana, mutta ei ole juurikaan puuttunut asiaan.
Vuonna 2001 zapatistit tekivät näyttävän marssin pääkaupunki Mexico Cityyn vaatien intiaanien oikeuksien parantamista. He saivat presidentti Vicente Foxin hallitukselta joukon lupauksia, mutta käytännössä intiaanien asema ei ole juurikaan parantunut.
Kesällä 2003 zapatistit yhdistivät kolmisenkymmentä Chiapasin kylää hallintoalueekseen, jonka he jakoivat viiteen osaan. Kunkin johtoon asetettiin "hyvän hallinnon neuvosto".
Poliittinen
ooli epäselvä
Zapatistit ovat nyt paljolti samassa tilanteessa kuin ennen vuoden 2001 marssia. Mediajulkisuus on ajat sitten hiljennyt heidän ympärillään.
Zapatistit ilmoittavat nyt hylänneensä aseet vaikutuskeinona. Puolen vuoden kiertueen päämääränä on "rakentaa antikapitalistisen ja vasemmistolaisen taistelun kansallinen ohjelma". Zapatistit aikovat pitää ympäri maata kokouksia ns. tavallisten ihmisten kanssa ja etsiä yhteyksiä muihin vasemmistoryhmiin.
Zapatistien uusi poliittinen rooli jää silti melko epäselväksi. Ainakaan he eivät ilmoituksensa mukaan aio itse osallistua vaaleihin. Zapatisteja tukeva meksikolainen yliopisto-opettaja Alejandro Cruz arvelee uutistoimisto AP:lle, että Marcosin tavoitteena on muodostaa Brasilian maattomien liikkeen, Sin Tierran kaltainen liike, joka ei itse aseta ehdokkaita mutta vaikuttaa vahvasti politiikkaan.
Marcos sanoi sunnuntaina kampanjan avauspuheessa, että "vihollisella on monet kasvot, mutta vain yksi nimi: kapitalismi".
Meksikon hallitus on ilmoittanut, ettei se aio puuttua zapatistien kiertueeseen, jos zapatistit pysyvät lain puitteissa.
Subcomandante Marcos - tai siis Edustaja Nolla - puolestaan on antanut tukijoilleen ohjeet, ettei näiden tule ryhtyä vastarintaan, jos hänet pidätetään. "Paetkaa ja levittäkää viestiä - ja tuokaa minulle tupakkaa" kirjoitti hän.
Julkaisija: KU
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia