Kyynelkaasu ei ole harmiton ase | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kyynelkaasu ei ole harmiton ase

Kyynelkaasu on Länsirannalla arkipäivää, mutta sen käyttö ei ole vaaratonta.

Israelin ja palestiinalaisten viranomaiset ovat viime päivät kiistelleet siitä, mikä oli keskiviikkona mielenosoituksessa kuolleen ministeri Ziad Abu Einin kuolinsyy.

Palestiinalaisviranomaisten ruumiinavauksen mukaan 55-vuotias Abu Ein kuoli Israelin rajapoliisien pahoinpitelyn ja kyynelkaasun hengittämisen seurauksena. Israelin mukaan ministeri taas kuoli sydänkohtaukseen ja tällä oli ollut sydänoireita jo aiemmin, kertoo israelilaislehti Haaretz.

Yhteisymmärrykseen päästään tuskin koskaan. Yksi vaihtoehto on, että Abu Einin kuolema on monen tekijän summa. Se ei kuitenkaan tee Israelin armeijan voimankäytöstä yhtään ongelmattomampaa.

Rauhanomaisen mielenosoittajan pahoinpitely on jo sinällään pöyristyttävää, mutta myös Israelin sotilaiden arkipäiväinen kyynelkaasun käyttö on asia, johon pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota.

Vietin kuluvan vuoden kolme ensimmäistä kuukautta Länsirannalla ihmisoikeustarkkailijana. En koskaan saanut täyttä lastia kyynelkaasua, mutta kauempaakin aistittuna se aiheutti silmien kirvelyä ja neulanterävän tunteen keuhkoihin ja kurkkuun.

Länsirannalla oloaikanani kuulin muun muassa kuusikymppisestä miehestä, joka oli kuollut muutamaa päivää sen jälkeen, kun tämä oli saanut kyynelkaasua. Keski-ikäinen nainen joutui kyynelkaasun takia sairaalaan. Kerran vierailin kaupungissa, jonka kouluihin oli tehty samana aamuna kyynelkaasuratsia. Opettajat esittelivät kuvaa, jossa pikkutytölle annettiin happea ambulanssissa.

Kyynelkaasu on Palestiinalaisalueella niin yleistä, että kun Yhdysvaltain Fergusonissa oli elokuussa rajuja mielenosoituksia, Gazan palestiinalaiset antoivat mielenosoittajille ohjeita siitä, miten varautua kyynelkaasuun.

Kyynelkaasun haittavaikutuksia on tutkittu, mutta ei kovin laajasti. Yleensä se aiheuttaa hengitysvaikeuksia, rintakipuja, ihoärsytystä ja rankemmassa tapauksessa oksentamista, mutta kuolemakaan ei ole mahdoton, jos esimerkiksi hengitys samalla estyy, kertoi esimerkiksi BBC:n haastattelema asiantuntija arabikevään aikana Kairon mielenosoitusten ollessa käynnissä.

Kyynelkaasun aiheuttamat vammat ovat yleensä ohimeneviä, mutta silti sen käyttö ja ylipäätään mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen on Länsirannalla huolestuttavan yleistä. Abu Einin tapaus pääsi julkisuuteen, koska tämä oli ministeri, mutta monen muun palestiinalaisen vammat ja kuolemat jäävät unohduksiin.

Kirjoittaja on maailma.netin toimittaja, joka työskenteli kansainvälisessä EAPPI-ohjelmassa vapaaehtoisena Länsirannalla tammi–huhtikuussa 2014.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia