Lapsiperheiden ahdinko näkyy SOS-Lapsikylän ehkäisevässä työssä – ”Meillä ei yhteiskuntana ole varaa menettää yhtään lasta tai nuorta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsiperheiden ahdinko näkyy SOS-Lapsikylän ehkäisevässä työssä – ”Meillä ei yhteiskuntana ole varaa menettää yhtään lasta tai nuorta”

Kiristynyt taloustilanne ja yhteiskunnallinen epävarmuus näkyvät SOS-Lapsikylän toiminnassa lasten ja perheiden ahdinkona.

Lapsiperheköyhyyden sekä lasten yksinäisyyden ja pahoinvoinnin lisääntyminen kasvattavat konkreettisen avun tarvetta. SOS-Lapsikylän ehkäisevässä työssä tämä näkyy kohtaamisten määrien ja perheiden sekä lasten tuen tarpeen kasvuna − kohtaamisten määrä kasvoi 25 % vuodesta 2023. SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn toiminnot, kuten lapsia ja perheitä tukevat kohtaamispaikat ja chat-palvelut, mahdollistetaan lahjoitusvaroin.

Kiristynyt taloustilanne ja yhteiskunnallinen epävarmuus näkyvät SOS-Lapsikylän toiminnassa lasten ja perheiden ahdinkona.

”Perheillä ei ole varaa syödä lämmintä ruokaa kahdesti päivässä tai vaatettaa lapsiaan sään mukaisesti, lapset joutuvat lopettamaan ainoan harrastuksensa tai eivät voi aloittaa mieleistä harrastusta. Lasten arjessa ei ole koulun lisäksi juurikaan sisältöä, vaan toimintoihimme osallistuminen on vapaa-ajan ainoa tekeminen ja ilonaihe. Vanhemmat ovat kiireisiä ja uupuneita, eivätkä halustaan huolimatta jaksa olla läsnä lapsilleen”, kertoo paikallisen ehkäisevän työn päällikkö Jonna Laitinen.

Paikallisen ehkäisevän työn kohtaamisia on tänä vuonna ollut 43 % enemmän ja tukea tarvitsevia perheitä 49 % enemmän vuoteen 2023 verrattuna. Esimerkiksi ylisukupolvisilla kohtaamispaikoilla, Mummun ja vaarin tuvilla, on tänä vuonna käynyt jo yli 600 perhettä ja niissä on kohdattu 1100 lasta. Kokonaisuudessaan ehkäisevän työn toiminnoissa lasten ja nuorten kohtaamisia on ollut 44 911.

”Mietimme jatkuvasti keinoja, joilla saisimme autettua yhä useampaa lasta, nuorta ja perhettä. Ohjaamme yhä enemmän tukea heidän arkeensa esimerkiksi harrastustuella, kohtaamispaikoilla ja pitämällä kiinni laajoista aukioloajoista chateissamme”, kertoo ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall.

Lomalla yhteydenotoissa korostuu lasten turvattomuus

Joulun ajan tulisi olla jokaiselle lapselle turvallinen ja rentouttava, mutta Apuu-chatissa lasten huolet kotiin liittyen tulevat esiin arkea voimakkaammin. Joulun lähestyessä lapsia huolettaa esimerkiksi onko perheellä varaa lahjoihin, kun elinkustannukset ovat nousseet. Lomalla perheen aikuisten välit puhututtavat, ja alkoholin käyttö sekä siihen liittyvät riidat ja lapsiin kohdistuva väkivalta korostuvat. Vuonna 2023 joululoman aikana Apuu-chatista jouduttiin soittamaan 19 hätäkeskuspuhelua lasten avuksi ja poliisille välitettiin 20 tehtävää.

Apuu-chatin vastausprosenttia on pystytty tänä vuonna kasvattamaan ja se on tällä hetkellä 80 % (71 % vuonna 2023). Tämän ovat mahdollistaneet lahjoittajat, sillä uusien vapaaehtoisten kouluttaminen tapahtuu lahjoitusvaroin.

”Tutut teemat ovat puhututtaneet lapsia tänäkin vuonna: mielen hyvinvointi, kodin ja perheen tilanne sekä ihmissuhteet. Yleisin yksittäinen teema on ahdistuneisuus. Sille on monia syitä, ja usein loma-aikaan mielessä ovat kiusaamiskokemukset ja niiden myötä oma paha olo, jota lapset purkavat itsetuhoisella käytöksellä, kuten viiltelemällä”, kertoo Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen.

Erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä lapsiperheiden toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset huolestuttavat SOS-Lapsikylän asiantuntijoita.

”Tärkeää olisi arvioida vaikutuksia kokonaisvaltaisesti ja tiettyjen ryhmien kohdalla huomioida, ettei leikkausten ja kiristysten aiheuttama kuorma kasva liian isoksi. Esimerkiksi sijaishuollosta itsenäistyvien nuorten kohdalla täysi-ikäistyminen aiheuttaa monta samanaikaista muutosta, kuten omaan kotiin muuttaminen, opiskelujen muuttuminen maksulliseksi ja siirtyminen lasten palveluista aikuisten palveluihin, ja näistä ei aina ole kokonaisymmärrystä. Osa lapsista ja nuorista tarvitsee erityiskohtelua eikä se ole epäreilua ketään kohtaan”, sanoo Stenvall.

Asiantuntijoita huolettaa myös se, että lasten oikeuksien toteutuminen on tällä hetkellä vaarantunut.

”Huolta herättää etenkin lapsiperheköyhyyden kasvu maassamme, se että jatkuvasti kasvava määrä lapsia elää arkeaan niin, etteivät perustarpeetkaan ruoan, vaatteiden ja asumisen suhteen aina täyty”, huomauttaa Laitinen.

Auta lapsia, nuoria ja perheitä osallistumalla joulukeräykseemme.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia