Amnesty: Länsimaat vieneet aseita Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan
Yhdysvallat, Venäjä ja Eurooppa - mukaan lukien Suomi - ovat toimittaneet aseita ihmisoikeuksia rikkoville hallituksille, paljastaa Amnestyn raportti.
Yhdysvallat, Venäjä ja Euroopan maat toimittivat suuria määriä aseita Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden hallituksille ennen tämän vuoden kansannousuja, vaikka vaara ihmisoikeusloukkauksista oli tiedossa, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan. Myöskään Suomi ei säästy moitteilta.
Raportissa käsitellään asekauppaa Bahrainiin, Egyptiin, Libyaan, Syyriaan ja Jemeniin vuodesta 2005 alkaen. Sen mukaan samat hallitukset, jotka nyt seisovat kansannousujen rinnalla, ovat samoja, jotka ovat toimittaneet maihin aseita, luoteja sekä muuta sotilas- ja poliisivälineistöä.
Raportin mukaan suurimmat asetoimittajat ovat Itävalta, Belgia, Bulgaria, Tšekki, Ranska, Saksa, Italia, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.
Esimerkiksi Libyaan presidentti Muammar Gaddafin hallinnolle aseiden viennin on sallinut kymmenen valtiota. Libyan sisällissodan aikana Gaddafin joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja väärinkäytöksiin, jotka saattavat olla rikoksia ihmisyyttä vastaan.
Amnesty löysi esimerkiksi Espanjan toimittamia rypäleaseita Misratan kaupungista, jossa Gaddafin joukot käytivät niitä. Myöhemmin Espanja on allekirjoittanut kansainvälisen rypäleaseet kieltävän sopimuksen.
Suomi vienyt aseita Egyptiin ja Bahrainiin
Raportissa mainitaan myös Suomi, josta on viety aseita ja ammuksia Bahrainiin ja Egyptiin.
Amnestyn mukaan Egyptiin on viety tykkejä vuosina 2006 ja 2008. Bahrainiin taas myytiin pieniä määriä ammuksia vuosina 2006–2007 ja tarkkuuskivääreitä ja ammuksia vuonna 2009. Syyskuussa 2010 Suomi myönsi Sako-asevalmistajalle luvan myydä Bahrainin armeijalle 205 tarkkuuskivääriä.
Raportissa ei dokumentoida kaupan toteutumista, mutta Tullihallituksen tietokannan mukaan Bahrainiin on viety luvan arvoa (872 000 euroa) vastaava määrä aseita alkuvuonna 2011.
"Amnesty on viime keväänä dokumentoinut tilanteita, joissa Bahrainin mellakkapoliisi ja sotilaat ovat ampuneet kivääreillä mielenosoittajia. Me emme voi tietää, olivatko kyseessä suomalaiset kiväärit vai ei, mutta tällaisessa tilanteessa niiden myynnin salliminen voidaan kyllä kyseenalaistaa", Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.
Suomen aseviennistä on aiemmin uutisoinut myös tutkimusverkosto SaferGlobe Finland, joka uutisoi tarkkuuskiväärien vientiluvasta Bahrainiin jo toukokuussa ja julkaisi oman tutkimuksensa Suomen aseviennistä viime viikolla.
Amnestyn mukaan raportti osoittaa aseviennin valvonnan heikkoudet sekä sen, että tarvitaan tiukka asekauppasopimus, joka ottaa ihmisoikeudet huomioon. Järjestön mukaan hallitusten on näytettävä punaista valoa, jos vaara ihmisoikeusrikkomuksista syntyy.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia