Kommentti: Avustusjärjestöt eivät tingi puolueettomuudesta
Avustusjärjestöjen on pysyttävä puolueettomina, jotta apu saataisiin perille, kirjoittavat Marja-Riitta Ketola ja Kristiina Kumpula.
Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa Syyrian kriisin kaksivuotispäivänä 15.3.2013
Viime aikoina on keskusteltu Syyrian siviileille toimitettavasta hätäavusta. On väitetty, että Syyrian sisällä toimivat avustusjärjestöt, kuten Unicef ja Punainen Risti, toimisivat puolueellisesti. Epäily on aiheeton. Kansainvälisillä humanitaarisilla avustusjärjestöillä ei ole mitään syytä toimia puolueellisesti.
Vielä olennaisempaa on ymmärtää, että avustusjärjestöjen on pakko pysytellä puolueettomina, jotta ne pystyvät saamaan avun perille. Tämä on opittu vuosikymmenten kokemuksen kautta. Keskenään taistelevat osapuolet eivät salli avustusjärjestöjen tehdä työtään, jos niillä on pienikin epäily, että nämä toimivat puolueellisesti. Keskustelun keskeiseksi teemaksi on ymmärrettävästi noussut, kuinka pystyttäisiin varmistamaan avun perille meno tasapuolisesti koko maahan, myös opposition kontrolloimille alueille. Ratkaisuksi on ehdotettu muun muassa apukuljetusten järjestämistä rajojen yli naapurimaista.
Teemme kaiken voitavamme saavuttaaksemme kaikki apua tarvitsevat siviilit riippumatta siitä, millä puolella rintamalinjaa he asuvat.
On hyvä, että avustusmahdollisuuksista käydään avointa keskustelua, mutta rajojen yli tapahtuvat apukuljetukset eivät kuitenkaan ole ongelmattomia.
Apukuljetukset naapurimaista pahimmille kriisialueille merkitsevät liikkumista useiden taistelualueiden läpi. Järjestöt ovat vastuussa työntekijöidensä turvallisuudesta, ja siksi tällaisia toimenpiteitä on harkittava tarkoin. Kuljetuksia vaikeuttaa merkittävästi myös puolueettomana pysymisen vaatimus. Käytännössä se merkitsee, että jokainen kuljetus on hyväksytettävä kaikilla osapuolilla: niin Syyrian hallituksella, oppositiolla kuin kulloinkin kyseessä olevan naapurimaan hallituksellakin. Usein hyväksyntä on vaikea saada, sillä taistelevat osapuolet eivät halua avun tavoittavan heidän vihollisiaan.
Vaikeuksista huolimatta Unicef ja Punainen Risti ovat ainoita järjestöjä, jotka ovat pystyneet auttamaan myös opposition hallitsemilla alueilla asuvia siviilejä. Unicef on esimerkiksi rokottanut lapsia, antanut heille psykososiaalista tukea ja perustanut useisiin kaupunkeihin koulukerhoja, joissa koulun kesken jättämään joutuneet lapset saavat opetusta. Punainen Risti on toimittanut sairaaloihin leikkaussalitarvikkeita ja lääkkeitä sekä eri puolille maata ruokaa, huopia ja hygieniatarvikkeita. Molemmat järjestöt ovat olleet mukana turvaamassa puhtaan veden saantia laajoille alueille.
Tämä ei olisi ollut mahdollista, jos olisimme laistaneet puolueettomuuden vaatimuksesta. Konfliktin edetessä olemme pystyneet kehittämään tapoja, joiden avulla olemme saavuttaneet siviilejä yhä laajemmilla alueilla. Syyriaan osoitettavalla humanitäärisellä avulla on siis suuri merkitys kaikille siviileille, ja varoja tarvitaan kipeästi lisää.
Syyrialaisten hädän lievittämiseksi on saatu vain murto-osa tarvituista varoista. Tavallisilla syyrialaisilla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa maansa poliittiseen kehitykseen tai tapahtumiin. He ovat syyttömiä ja – etenkin naiset, lapset ja vanhukset – suuressa hädässä.
Marja-Riitta Ketola on Suomen UNICEFin pääsihteeri ja Kristiina Kumpula on Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia