Amnestyn työntekijät taas lakossa Britanniassa
Kymmeniä työntekijöitä irtisanotaan kansainvälisen organisaatiouudistuksen takia, Suomessa irtisanomisia ei tule.
Sadat ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kansainvälisen osaston sekä Ison-Britannian osaston työntekijät ovat tänään tiistaina lakossa vastalauseena järjestön työntekijöiden irtisanomiselle.
Ison-Britannian toimiston osalta kyse on jo kolmannesta lakosta tänä syksynä. Ammattiliitto Uniten mukaan lakossa on yhteensä vajaat 450 työntekijää toimistoista, joista molemmat sijaitsevat Lontoossa.
Kummallakin toimistolla on oma kiistansa johtonsa kanssa. Käytännössä taustalla on Amnestyn organisaatiouudistus, jonka tarkoituksena on siirtää järjestön ydinosaamisaluetta, tutkimustyötä, enemmän eteläiselle pallonpuoliskolle ja perustaa alueellisia osastoja kehitysmaihin.
Britannian osasto joutuu tekemään 2,5 miljoonan punnan leikkaukset voidakseen ohjata lisää rahaa emojärjestölle ja irtisanomaan Uniten mukaan vajaat 40 ihmistä. Myös kansainvälisessä sihteeristössä on luvassa irtisanomisia.
Uniten mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, että uudelleenorganisointia vastustettaisiin, vaan huonosta johtamisesta. Liiton jäsenet Amnestyn kansainvälisessä sihteeristössä ovat antaneet epäluottamuslauseen järjestön pääsihteerille Salil Shettylle. Järjestön Latinalaisen Amerikan ohjelmajohtaja Susan Lee on eronnut vastalauseena työntekijöiden kohtelulle.
Suomessa ei muutoksia
Suomen Amnesty ei ota kiistoihin tarkempaa kantaa, mutta toivoo niihin nopeaa ratkaisua.
"Lakko on työntekijän oikeus, jota kunnioitamme, kuten koko kansainvälinen liikekin. Toivomme, että kiistat henkilöstön ja johdon välillä ratkeavat nopeasti, jotta järjestö voisi keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli ihmisoikeuksien edistämiseen", sanoo Suomen Amnestyn vt. toiminnanjohtaja Päivi Mattila.
Mattilan mukaan Suomen osasto on kannattanut Amnestyn organisaatiouudistusta, kuten koko Amnesty alun perinkin. Hän pitää hyvänä sitä, että järjestön toimintaa hajautetaan.
"Vaikka toimimmekin joka puolella maailmaa, nyt vahvistetaan Amnestyn roolia ja toimintavalmiuksia eteläisellä pallonpuoliskolla."
Amnestylla on Suomessa 22 kokopäiväistä työntekijää. He eivät ole irtisanomisvaarassa, eikä uudistus Mattilan mukaan muutenkaan juuri näy Suomen osaston käytännön toiminnassa.
Ammattiliitto Uniten nimi korjattu jälkikäteen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia