Mielenosoituksia likaista energiaa vastaan ympäri maailmaa
Viime viikkoina tuhannet ihmiset Yhdysvalloissa, Suomessa ja Brasiliassa ovat osallistuneet väkivallattomaan toimintaan ympäristölle haitallisia energiamuotoja vastaan.
Tuhannet ihmiset Yhdysvalloissa, Suomessa ja Brasiliassa ovat ryhtyneet väkivallattomaan toimintaan saastuttavia ja luontoa tuhoavia energiantuotantolaitoksia vastaan viime viikkoina.
Yhdysvalloissa kaksi viikkoa sitten alkaneet mielenosoitukset vastustavat Kanadan öljyhiekkakentiltä Teksasiin raakaöljyä kuljettavan putken rakentamista. Kampanjaa johtava veteraaniaktivisti Bill McKibben kuvaa mielenosoituksia maan ympäristöliikkeen suurimmaksi kansalaistottelemuustapahtumaksi sukupolveen.
Kaksiviikkoisen protestin tavoitteen on estää yli 2500 kilometrin pituisen Keystone-XL putken rakentaminen Albertasta yhdysvaltalaisiin jalostamoihin Meksikonlahdelle.
Mielenosoituksissa on pidätetty jo yli 600 ihmistä, McKibben ja Greenpeacen Yhdysvaltojen toiminnanjohtaja mukaan lukien. Protestoijat ovat sijoittuneet Valkoisen talon edustalle aluelle, jolla ei saisi oleskella. Osa mielenosoittajista myös kulkee putken suunniteltua reittiä pitkin.
McKibbenin mukaan toiveena on vakuuttaa ympäristöarvoilla kampanjoinut presidentti Barack Obama siitä, että projekti on pysäytettävä.
Öljyhiekasta saatu raakaöljy tuottaa jopa kaksinkertaisesti enemmän kasvihuonepäästöjä kuin perinteinen öljy ja venyttää maailman riippuvuutta öljystä. Lisähuolina ovat metsän hakkaaminen kenttien tieltä ja öljyn vuotaminen putken reitille, joka kulkee pitkin tärkeitä maatalousalueita.
Suomessa ydinvoimaa vastaan
Samaan aikaan paikallista kansalaistottelemattomuutta osoitettiin ydinvoimaa vastaan. Toista kertaa järjestetty Olkiluoto Blockade pyrki 20. elokuuta tukkimaan Olkiluodon voimalaan johtavat tiet päiväksi.
Tarkoitus oli symbolisesti sulkea voimala ja vaatia rakennusprojektista luopumista sen hämäryyksien vuoksi. Mielenosoittajat myös vaativat ydinvoimasta luopumista, sekä ilmaisivat mieltään oikeudenmukaisuuden ja keskustelevuuden puolesta koettuaan, etteivät muuten tule kuulluksi.
Mielenosoittajat rakensivat paikalle muun muassa metallisen pyramidin pysäyttääkseen liikenteen. Yhteensä noin 50 mielenosoittajaa pidätettiin.
Järjestäjien mukaan useat pidätetyt ovat tekemässä valituksia poliisin toiminnasta, jonka he sanovat olleen huomattavasti viimevuotista kovaotteisempaa. Eräs osanottaja julkaisi myös oikeus- ja sisäministereille osoitetun kirjeen, jossa hän vaatii selitystä kovalle kohtelulle.
Kirjeen kirjoittaneen Ulla Klötzerin mukaan osa osallistujista oli pidätetty ilman asiankuuluvia varoituksia, ja pidätettyjä oli pidetty ahtaassa sellissä tuntikausia tarkoituksellisesti hyvin epämukavissa oloissa.
"Poliisin päämääränä oli ilmiselvästi, samankaltaisia tilanteita muualla Euroopassa kokeneelle, kurittaa ja nujertaa nuoria, jotta he eivät uskaltaisi toista kertaa harjoittaa kansalaistottelemattomuutta", kirjoittaa Klötzer.
Pato uhkaa Brasilian intiaanikansoja
Amazoniin laskevan Xingu-joen yläjuoksulle suunniteltu Belo Monten jättipato on puolestaan tuonut tuhansia kansalaisia kaduille Brasiliassa. Brasilian hallitus on aloittanut maailman kolmanneksi suurimman patoprojektin toteutuksen huolimatta ympäristöjärjestöjen ja alkuperäiskansojen vastalauseista.
Järjestöjen mukaan jättipadon rakentaminen uhkaa lukuisia harvinaisia eliölajeja, jotka elävät joessa. Samalla pato pakottaisi vähintään 20 000 alkuperäisasukasta pois perinteisiltä asuinalueiltaan. Patoa suunnitteleva energiayritys ei ole kansalaisjärjestöjen mukaan konsultoinut intiaaneja rakennusprojektista, jonka arvioidaan lisäksi tuovan alueelle jopa sata tuhatta siirtotyöläistä.
Belo Monten patoprojektia vastaan osoitettiin mieltä elokuussa Brasilian lisäksi 15 muussa maassa, mukaan lukien Ranskassa, Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Turkissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia