Nyky-Euroopassa solidaarisuus on kohtuutonta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nyky-Euroopassa solidaarisuus on kohtuutonta

Portugalin tukipakettia kritisoineita on syytetty solidaarisuuden puutteesta. Avun reunaehdot ovat kuitenkin aivan tuhoisat, sanoo Mika Rönkkö.

Kevään eduskuntavaalien alla Suomen hallituspuolueet paheksuivat Euroopan kriisinhallintajärjestelyistä lipsujia, jotka ovat pitäneet vakausmekanismeja pankkien ehdoilla toimivina rahastusautomaatteina.

Erityisesti Portugalin tukipaketin arvostelijoita syytetään solidaarisuuden puutteesta. Mutta mitkä ovatkaan solidaarisuuden ehdot, kun kriisimaat pelastetaan finanssimarkkinoiden spekulatiivisilta hyökkäyksiltä?

EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF junailemat tukipaketit ja vakausmekanismit ehdollistetaan ennennäkemättömän ankariin budjettileikkauksiin valtiontalouden alijäämien kuromiseksi umpeen. Säästökuurit syöksevät kriisimaat syvään taantumaan ja estävät velkaisten maiden toipumisen.

Portugalin hallitus valmisteli ankaran talouden sopeutusohjelman EU:n ja IMF:n uuden tukipaketin pohjaksi. Vuoden sisällä hallitus esitti neljä yhteensä yli 40 miljardin säästöpakettia, joilla valtion kuluja leikataan ja tuloverotusta kiristetään tuntuvasti. Portugalilaiset eivät nielleet kulukuria vaan kaatoivat hallituksen. Kesäkuun alussa maassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit. Riippumatta vaalien tuloksesta tulevina vuosina säästetäneen kymmeniä miljardeja euroja ensisijaisesti tavallisten palkansaajien mutta myös eläkeläisten ja sosiaaliturvan varassa elävien kustannuksella.

Portugalilaisista säästökuurit eivät tunnu yhtään solidaarisilta. Valtion työntekijöiden, kuten opettajien, palkkoja leikataan samaan aikaan kun uutta väkeä ei palkata ja verotusta kiristetään, opetussektorin määrärahoja karsitaan rajusti ja kouluja lopetetaan ja kuntien valtiontukia leikataan. Eläkkeitä leikataan eikä pienempiin tehdä enää indeksikorotuksia, työttömyysturvaa heikennetään tuntuvasti, lapsilisiä ja opintotukea leikataan, muitakin sosiaaliturvaetuuksia karsitaan ja lääkekorvauksia vähennetään. Työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja korotetaan, infrastruktuurihankkeet keskeytetään ja arvonlisäveroa nostetaan.

EU:n ja IMF:n uuden tukipaketin yksityiskohtaiset ehdot määräävät, että Portugalin on säästökuurin lisäksi myytävä valtion omaisuutta vähintään viiden miljardin edestä. Uusi paketti sisältää laajan yksityistämisohjelman lentoliikenteestä energiamarkkinoihin samaan aikaan kun kymmeniä miljardeja euroja suunnataan pankkien vakavaraisuuden vahvistamiseen.

Nobel-palkitun taloustieteilijän Joseph Stiglitzin käsitys solidaarisuudesta on aivan toisenlainen: ”Säästökuurien tie johtaa katastrofiin. 30-luvun suuresta lamasta lähtien olemme tienneet, että juuri niin ei pidä toimia. Eurooppa tarvitsee solidaarisuutta, empatiaa – ei säästökuuria, joka vain syventää työttömyyttä ja taantumaa.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia