Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa
Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Sari Rautarinta on työskennellyt siviilikriisinhallintatehtävissä muun muassa Afganistanissa. Kuva: Sari Rautarinnan arkisto.
Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) valitsee, kouluttaa ja varustaa suomalaiset asiantuntijat kansainvälisiin siviilikriisinhallintatehtäviin. Siviilikriisinhallinnan asiantuntijat toimivat usein neuvonantaja- tai kouluttajatehtävissä. Tehtäviin tarvitaan asiantuntemusta aloilta, joilla tuetaan konfliktista toipuvan valtion resilienssiä eli kestävyyttä.
Tehtävien kirjo on laaja, ja se ulottuu esimerkiksi rikostorjunnasta ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen.
CMC:n koulutusasiantuntijana Suomessa toimivalla Sari Rautarinnalla on kokemusta sekä Suomen sisäisen turvallisuuden tehtävistä että kansainvälisistä tehtävistä. Poliisitaustansa lisäksi hänellä on yhteiskuntatieteen maisterin tutkinto sosiologian alalta.
”Olen ollut CMC:n kautta kaikkiaan kolmessa kansainvälisessä operaatiossa: Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Koulutus- ja neuvonantotehtäväni ovat kattaneet muun muassa ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksiä, perheväkivaltaa, rikostutkintaa sekä joukkojenhallintaa.”
”Jotkut meille suomalaisille selviönä pidetyt asiat saattavat olla yllättävän harvinaisia maailmalla ja jopa Euroopassakin. Tällainen on esimerkiksi oikeus rauhanomaisesti osoittaa mieltä”, Rautarinta kertoo.
Huonon kakun kuorruttaminen kauniisti ei auta
Karttuneiden kokemusten kautta Rautarinnalle on kiteytynyt se, että siviilikriisinhallinnalla on pitkäkestoista merkitystä silloin, kun koulutuksessa paneudutaan huolella vankan perustan luomiseen. Ulkoa tuodut mallit ja väittämät eivät muutu paikalliseksi todellisuudeksi, vaan kussakin yhteiskunnassa jokaisen toimijan on ymmärrettävä oma roolinsa kokonaisuuden rakentamisessa.
Esimerkiksi korruption kitkeminen tai kotiväkivallan juurisyihin vaikuttaminen tapahtuu viranomaisten sekä kansalaisten omia asenteita ja tottumuksia ravistelemalla. Rautarinnan sanoin ”huonon kakun kuorruttaminen kauniisti ei auta” – huolella tehdyn tuen ja avun vaikutus on nähtävissä vasta vuosien kuluttua.
”Yksi palkitsevimmista tehtävistäni oli Sudanin Darfurissa, kun olin YK:n operaatiossa police advisor -kouluttajana paikallisille poliiseille. Vastasin osaltani siitä, että paikalliset toimijat saavat asianmukaisen koulutuksen ja sisäistävät itse YK:n arvot ennen kuin siirtyvät kentälle jatkamaan työtään”, Rautarinta muistelee vuonna 2007–2009 kokemaansa.
Työrauha on taattu
CMC Finlandin kautta haettavaksi avautuu tehtäviä muun muassa ihmisoikeus- ja tasa-arvoasiantuntijoille, oikeudellisen alan erityisosaajille tai koulutus-, tarkkailu- ja valvontatehtäviin. Edellytyksenä valituksi tulemiselle on tehtävään sopiva koulutus, aiempi työkokemus sekä kielitaito.
Tavallisin tie CMC:n ”rosteriin” kulkee kaksiviikkoisen peruskurssin kautta. Operaatioon lähteville järjestetään lisäksi erillinen, lyhyt operaatiokohtainen koulutus, jossa käydään läpi käytännön asioita ja perehdytetään lähtijää siihen, mitä kyseisessä kohdemaassa on odotettavissa.
CMC:n lähettämän työntekijän työnantaja ja palkanmaksaja on Suomen valtio. Operationaalisesti työntekijä on operaation alaisuudessa – käytännössä se tarkoittaa, että työn tekemisen ehdot, kuten työaika, päivärahat ja kulukorvaukset määräytyvät operaation tai kyseisen taustaorganisaation sääntöjen mukaisesti.
Rautarinnan mukaan ”CMC:n leivissä” asiantuntijalla on rauha tehdä sitä työtä, mitä kukin on lähetetty tekemään.
”Kun sinulla on vahva taustatuki, olet vahvempi puolustamaan edustamaasi organisaatiota ja sen arvoja. Tämä pätee silloinkin, jos operaation kanssa tulee ristiriitatilanteita.
Siinä on tietty ero esimerkiksi suoralla kontrahdilla operaation kanssa työtä tekeviin”, Rautarinta painottaa.
”CMC:n lähettämänä on maailmalla jatkuvasti 120 työntekijää, joten siellä päässä työ osataan kyllä hoitaa. ”
Uusi kurssi tulossa
Syksyllä 2020 CMC kokeilee lyhennettyä siviilikriisinhallinnan kurssia. Se on suunnattu sellaisille asiantuntijoille, joilla jo ennestään on kokemusta kansainvälisistä tehtävistä. Heillä kielitaito on todennäköisesti hallussa – työkieli vaihtelee kohdemaan mukaan, mutta useimmiten tarvitaan englannin tai ranskan kielen taitoa, myös esimerkiksi arabian tai venäjän kielitaidosta voi olla etua.
Aiemman tehtävän kautta asiantuntija on kenties myös perehtynyt arkiturvallisuuteen poikkeavissa oloissa ja tottunut raportoimaan tekemisistään huolella.
Rautarinnan mukaan asuminen ja eläminen suomalaisittain katsottuna erikoisesti, eri kulttuureihin ja ruokaan perehtyminen vaativat uudenlaista asennetta, mutta myös antavat kokemuksena paljon.
”Jokaisen tehtävä ja tarina on erilainen. Jokainen operaatio ja kohdemaa on erilainen. Omalla kohdallani koen, että Suomessa karttunut osaamiseni on ollut välttämätön kansainvälisiä tehtäviäni ajatellen. Mutta ilman ulkomaan kokemuksia en kyllä myöskään olisi se, mitä tänä päivänä olen ja miten ajattelen”, hän tiivistää.
Kirjoittaja on CMC Finlandin tiedottaja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia