Yhdysvallat lähettää taistelujoukkoja Ugandaan
Presidentti Obama on päättänyt aloittaa uuden humanitäärisen intervention rintaman keskisessä Afrikassa.
Yhdysvallat on päättänyt lähettää sotilaita keskiseen Afrikkaan taistelemaan Herran vastarinta-armeijaa (LRA) vastaan. Presidentti Obaman mukaan joukkoja tarvitaan siviilien suojelemiseksi ja Yhdysvaltojen kansallisen edun turvaamiseksi.
Ugandaan lähetetään nyt 100 taisteluvarustettua sotilasta, joiden tarkoituksena on auttaa Ugandan armeijaa LRA:n vastaisessa kamppailussa. Maa myös varautuu lähettämään sotilaita muun muassa Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja Etelä-Sudaniin.
Yhdysvallat on aiemmin rahoittanut Ugandan hallitusta satojen miljoonien dollareiden kehitystuella muun muassa terveydenhuollon parantamiseksi, mutta se on tarjonnut maalle myös aseita ja tiedustelutukea.
Yhdysvaltojen ulkoministeriö on ollut huolissaan ugandalaisten sotilaiden tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista. Wikileaksin paljastamissa sähkeistä ilmenee, että Yhdysvallat on pyytänyt Ugandan hallitusta varoittamaan Yhdysvaltoja, jos se aikoo tehdä sotarikoksia liittolaisen tarjoamilla tiedustelutiedoilla.
Siviilit etusijalle, vaatii Oxfam
Jotta Yhdysvaltojen päätös olisi täysin lain mukainen, sen pitää asettaa siviilien turvaaminen etusijalle, sanoo kehitysyhteystyöjärjestö Oxfam.
Amerikan Oxfamin humanitaarisen puolen neuvonantaja Noah Gottschalk toteaa, että lain mukaan Yhdysvaltojen pitää työskennellä paikallisten viranomaisten kanssa kohti kestävää konfliktinratkaisua.
"Yhdysvaltojen pitää käyttää ei-sotilaallisia strategioita ei vain LRA:n johtajien voittamiseksi vaan myös alemman tason taistelijoiden kotiuttamiseksi", Gottschalk toteaa.
Gottschalkin mukaan Yhdysvaltojen LRA:han kohdistama huomio on tervetullutta, mutta aikaisemmista virheistä oppiminen ehdottoman tärkeää.
Esimerkiksi joulukuussa 2008 toteutetussa operaatiossa ei saatu kiinni LRA:n johtajia, mutta operaation seurauksena syntyneissä LRA:n kostoiskuissa kuoli yli 800 siviiliä.
Oxfamin mukaan Yhdysvaltojen pitäisikin vähentää siviilien haavoittuvaisuutta parantamalla tieyhteyksiä ja tietoverkkoja sekä priorisoida turvallisuussektorin uudistusta tukemalla Kongon hallitusta sotilaiden palkkojen maksussa ja kouluttamalla sotilaita ihmisoikeuksissa.
LRA on ajanut 335 000 ihmistä pysyvästi pois kodeistaan Ugandassa, Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia