Turvapaikan hakeminen ei ole rikos – Säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovuttava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvapaikan hakeminen ei ole rikos – Säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovuttava

Pakolaisneuvonnan 18. syyskuuta käynnistyneessä vetoomuskampanjassa vaaditaan, että säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovutaan ja että lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten säilöönotto kielletään kokonaan.

Petteri Orpon hallitus pyrkii merkittävästi lisäämään turvapaikanhakijoiden säilöönottoa. Sekä syyskuun alussa käyttöön otettu rajamenettely että syksyn aikana eduskunnalle annettava, nimenomaan säilöönoton edellytyksiä laajentava lakiesitys tulevat lisäämään ja pitkittämään säilöönottoa Suomessa merkittävästi.

”Käytännössä esitetyt muutokset ovat omiaan johtamaan siihen, että turvapaikanhakija voidaan ottaa säilöön ainoastaan siksi, että hän on hakenut kansainvälistä suojelua. Muutosten myötä myös yhä useampia lapsia tullaan ottamaan säilöön. Nämä lakimuutokset heikentävät turvapaikkaa Suomesta hakevien ihmisten oikeuksia perusteettomasti”, sanoo Pakolaisneuvonnan johtava juristi Marjaana Laine.

Säilöönotto on vapaudenriistoa ja tarkoittaa monella tapaa ihmisen eristämistä ympäröivästä maailmasta. Säilöönotto vaikuttaa tutkitusti negatiivisesti ihmisen terveyteen, erityisesti mielenterveyteen, ja monet säilöön otetut ihmiset kärsivät masennuksesta, ahdistuksesta ja osa itsetuhoisuudesta.

Turvapaikanhakijoiden säilöönoton tulisi aina olla viimesijainen ja mahdollisimman lyhytkestoinen vaihtoehto. Lapsia ja muita haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ei tulisi ottaa säilöön lainkaan. Suomi on jo nyt saanut säilöönotosta toistuvia huomautuksia YK:n ihmisoikeussopimuksia valvovilta komiteoilta. Tästä huolimatta hallitus edistää samanaikaisesti useita lakihankkeita, jotka tosiasiallisesti lisäävät säilöönottoa – myös lasten osalta.

”Hallitus perustelee säilöönoton lisäämistä Suomen turvallisuudella ja pyrkii luomaan turvapaikanhakijoista mielikuvia rikollisina, jotka on otettava säilöön turvallisuussyistä. Se, että nämä ihmiset hakevat turvapaikkaa, ei kuitenkaan ole rikos. Ihmisiä ei koskaan tule ottaa säilöön ainoastaan siitä syystä, että he hakevat Suomesta turvapaikkaa”, korostaa Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors.

Allekirjoita vetoomus ja vaadi kanssamme, että säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovutaan.

Vetoomuksen voit allekirjoittaa täällä: https://www.pakolaisneuvonta.fi/vetoomus

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia