Aasian rajakiistat jäihin ja neuvottelijat pöydän ääreen
Yhteistyön kehittäminen eri maiden välille on vaikeaa, jos ne jatkuvasti kiistelevät rajoistaan...
Aasiaan tarvitaan jonkinlainen turvallisuusjärjestelmä, muuten maanosa hukkuu ristiriitoihinsa ja rajakiistoihin, vaatii tutkija C. Rajamohan.
Valtioiden väliset De Facto rajat pitäisi hänen mielestään tavalla tai toisella pikaisesti tunnustaa ja jäädyttää edes joksikin aikaa.
- Yhteistyön kehittäminen eri maiden välille on vaikeaa, jos ne jatkuvasti kiistelevät rajoistaan ja elättelevät haaveita jonain päivänä sotilasvoimin nappaavansa tuon tai tämän alueen naapurilta itselleen.
Rajakiistoja on jokaisella maalla melkein kaikkien naapureidensa kanssa. Intia ja Pakistan ovat olleet taas sodan partaalla Kashmirin kysymyksestä, Intialla on lisäksi kina Kiinan kanssa ja Pakistanilla Afganistanin. Kiina puolestaan vaatii alueita lähes jokaiselta Etelä- Kiinanmeren valtiolta, jne jne...
Sitten rajoja
oidaan ylittää
Euroopassa ETYK on edes jonkinlainen virallinen foorumi, jolla näistä asioista voidaan keskustella, Aasiassa ei ole sellaista eikä kukaan tunnu aivan heti olevan valmis sellaisen rakentamiseenkaan, valittaa Rajamohan.
- Teillä rajat jäädytettiin ja vahvistettiin Etykissä. Niin Aasiassakin pitäisi tehdä, vasta sitten voidaan puhua yhteistyön kehittämisestä toisella tavalla, kun rajat ovat stabiilit. Ja yhteistyöllä päästään rauhanomaisesti ylittämään ja rikkomaan rajoja, sanoo Rajamohan, joka on etäältä innostuneena seurannut viime kesän Murmanskin festivaalin esimerkkiä.
- Murmansk vaikutti minusta aika kovalta jutulta. Myös End- konvention ja Kuhmon turvallisuuspoliittisen kesäakatemian muodot ja tapa ylittää rajoja kiinnostavat.
Solmut auki
aaleilla
Neuvostoliitto on esittänyt Aasian turvallisuusjärjestelmän luomista, mutta ei ole saanut kunnon vastauksia edes vuosien takaisiin ehdotuksiinsa. USA ja Japani vastustavat, Kiina, Intia ja suurin osa Aasian maista vaikenevat.
-Nehru esitti Aasian valtioiden suhteiden foorumia jo vuonna 1946, mutta asia ei kylmän sodan aikana edennyt.
-Nytkin paljon riippuu USA:sta, jos se ei ota myönteisempää roolia vetäytyessään itse hegemonia- asemastaan, on tätä vaikea saada aikaan. Ja ennen pitkää meillä on Asiassa edessämme kaaos, Rajamohan ennustaa.
Länsi- Aasiassa USA on jo muuttanut asennettaan, he jo puhuvat palestiinalaisten kanssa ja painostavat Israelin miehityspolitiikan pehmentämiseksi. Muualla he ovat juuttuneet pääasiassa kahteen ongelmaan, Afganistanissa ja Kambodzhassa USA on jumiutunut paikoilleen.
-Ulospääsy olisi olemassa, kutsutaan sitä sitten Namibian tai Nicaraguan malliksi, miten vaan. Käytännössä sekä Kabul että Pnom Penh ovat hyväksyneet kansainvälisesti valvotut vaalit ja amerikkalaisille voisi täkynä heittää, että Ortegakin saatiin vaaleilla vallasta...
© Muista tekijänoikeudet
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia