Aliravitsemuksen takia hoitoa tarvitsevien lasten määrä on moninkertaistunut Koillis-Nigeriassa – Lääkärit ilman rajoja varoittaa katastrofista, sillä varsinainen ruokapulakausi alkaa vasta lähikuukausina
Lääkärit ilman rajoja -järjestön aliravitsemusklinikalla hoidetaan jo lähes 150:tä lasta viikossa. Taustalla on pitkään jatkunut konflikti, tulvat ja inflaatio.
Lääkäritn ilman rajoja -järjestön työntekijä tarkkailee lisäravinnetta saavan lapsen ruokahalua Nilefa Kijin ravitsemuskeskuksessa Nigeriassa. Kuva: Siddhesh Gunandekar / MSF-Belgium.
Koillis-Nigerian aliravitsemusklinikoille tuodaan jatkuvasti lisää lapsia hoidettavaksi akuutin aliravitsemuksen takia.
”Emme ole nähneet mitään tällaista sen jälkeen, kun aloitimme toiminnan täällä vuonna 2017. Viikoittaisten potilaiden määrä on kaksi tai kolme kertaa korkeampi kuin viiden vuoden aikana keskimäärin, ja se nousee yhä”, kertoo Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestön lääketieteellinen koordinaattori Htet Aung Kyi tiedotteessa.
MSF hoitaa aliravitsemuspotilaita ja tarjoaa liikkuvien klinikoiden avulla perusterveydenhuollon palveluita Koillis-Nigeriassa. Vielä tammikuussa esimerkiksi Bornon osavaltiossa Maidugurin kaupungissa sijaitsevassa Nilefa Kijiin aliravitsemuskeskuksessa hoidettiin viikoittain 75 lasta, nyt jo lähemmäs 150.
Järjestö varoittaa, että tiedossa voi olla katastrofi, sillä varsinainen nälkäkausi alkaa alueella vasta kesäkuussa. Sillä tarkoitetaan ajankohtaa, jolloin edellinen sato on syöty loppuun ja seuraavaa sadonkorjuuta vasta odotetaan.
”Viime vuonna varoitimme potilasmäärän kasvusta nälkäkauden alussa, mutta nyt siihen on vielä viikkoja ja luvut ovat jo hälyttäviä. Kello käy. Tarvitaan toimintaa, jos haluamme välttää katastrofin”, Htet Aung Kyi sanoo.
Koillis-Nigerian aliravitsemustilanne on vaikea. Alue on kärsinyt vuosia aseellisten ryhmien, kuten Boko Haramin, väkivallasta. Monet pakolaiset elävät epävirallisilla asuin alueilla, paikallisten asukkaiden luona tai pidätysleireillä, jonne on suljettu entisiä aseellisten oppositioryhmien jäseniä, heidän perheitään sekä niitä, jotka ovat eläneet heidän valtansa alla.
Viime vuonna Nigeria kärsi myös laajoista tulvista, jotka tuhosivat satoja tuhansia hehtaareita satoa. Lisäksi ravitsemustilanteeseen vaikuttaa vaikea inflaatio. Ruuan hinta on noussut 22 prosenttia. Inflaatiota suitsiakseen maan hallitus uudisti viime vuonna Nigerian valuutan nairan ulkonäön saadakseen ihmiset vaihtamaan rahaa ja näin lisää valuuttaa liikkeelle. Uudistus ei kuitenkaan ole tuottanut toivottuja tuloksia.
YK on arvioinut, että Koillis-Nigeriassa yli neljä miljoonaa ihmistä voi kärsiä nälästä tämän vuoden nälkäkauden aikana.
MSF:n mukaan ihmisten elinolosuhteet ovat äärimmäisen vaikeat. Osan liikkumista rajoitetaan, mikä estää heitä käymästä töissä tai kasvattamasta satoa. Järjestön mukaan vaikka ruoka-apuun tarvitaankin lisää varoja, pelkkä ruoka-apu ei riitä aliravitsemusongelman ratkaisemiseen, vaan leirien elinolosuhteita ja terveyspalveluita on parannettava.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia