Amnesty ja YK huolissaan Ranskan tiedustelulaista
Ranskassa runnottiin läpi laajan kansalaisten tarkkailun salliva laki.
YK:n ihmisoikeuskomitea ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoivat Ranskan uutta lakia, joka antaa maan viranomaisille laajat oikeudet kerätä tietoa kansalaistaan.
Maan perustuslakineuvoston viime viikolla hyväksymä laki sallii pääministerin – eikä esimerkiksi tuomarin – antavan luvan rankoille tarkkailutoimenpiteille, kuten puheluiden kuuntelulle tai netinkäyttäjien tietojen selvittämiselle. Perusteet tarkkailulle voivat olla hyvin epämääräiset: esimerkiksi "tärkeät ulkopoliittiset intressit" tai "kollektiivisen väkivallan" estäminen.
Viranomaiset voivat lain mukaan salakuunnella esimerkiksi terroriepäiltyjen puheluita tai seurata digitaalista viestintää sekä asentaa salaisia äänityslaitteita koteihin. Myös tietokoneita voidaan seurata.
Käytännössä ihmisten on lähes mahdotonta tietää, tarkkaillaanko heitä laittomasti vai ei. Tämä vaikeuttaa myös rikkomuksista kertomista, Amnesty toteaa.
"Päätös vie viimeisetkin esteet lailta, joka on suuri isku ihmisoikeuksille Ranskassa. Lain sallimat tarkkailukäytännöt ovat suhteettomia. Monet ranskalaiset voivat pian havaita olevansa tarkkailussa hämärin perustein ja ilman oikeuden hyväksyntää", sanoo Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Gauri van Gulik.
Amnesty muistuttaa, että laki hyväksyttiin vain muutamaa päivää sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeuskomitea oli antanut raporttinsa maan ihmisoikeustilanteesta. Myös YK:n arviossa kritisoitiin lakia.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia