Amnesty luovutti Venäjä-vetoomuksen pääministeri Vanhaselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty luovutti Venäjä-vetoomuksen pääministeri Vanhaselle

Amnesty International vaatii Suomea EU:n puheenjohtajamaana huolehtimaan siitä, että Venäjän ihmisoikeusloukkaukset ovat keskeisesti esillä EU:n ja Venäjän välisessä huippukokouksessa perjantaina 24.11. Amnestyn Suomen osasto luovutti tänään asiasta vetoomuksen pääministeri Matti Vanhaselle. Vetoomuksen on allekirjoittanut 12 200 ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Suomea EU:n puheenjohtajamaana huolehtimaan siitä, että Venäjän ihmisoikeusloukkaukset ovat keskeisesti esillä EU:n ja Venäjän välisessä huippukokouksessa. Suomi isännöi kokousta Helsingissä perjantaina 24.11.

Amnestyn Suomen osasto luovutti tänään asiasta vetoomuksen pääministeri Matti Vanhaselle. Vetoomuksen on allekirjoittanut 12 200 ihmistä. Pääministeri vastaanotti lisäksi noin 900 vetoomuspostikorttia kansalaisilta. Kortteja on jaettu Amnestyn tapahtumissa ja sadat ihmiset ovat lähettäneet niitä suoraan pääministerille jo aiemmin syksyllä.

”Kun presidentti Putin vieraili Lahdessa lokakuussa, Venäjän ihmisoikeusloukkaukset otettiin kovan poliittisen paineen alla esille lyhyessä illallistapaamisessa. Tilanne Venäjällä ei ole kuukauden kuluessa muuttunut miksikään, vaan varsinaisessa huippukokouksessa ihmisoikeuskeskustelulle on entistä suurempi tarve”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Venäjällä tapahtuu jatkuvasti vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Tšetšenian sotaan liittyvät mielivaltaiset pidätykset, ”katoamiset” ja kidutus jatkuvat. Naisiin kohdistuva väkivalta on laaja ongelma, jonka vähentämiseen ei suhtauduta vakavasti. Rasistiset väkivaltarikokset ovat yleistyneet, ja niiden oikeuskäsittelyssä on usein puutteita. Uusi kansalaisjärjestölaki rajoittaa merkittävästi sekä paikallisten että kansainvälisten järjestöjen toimintaa.

”Jos huippukokouksessa käynnistetään prosessi uuden kumppanuussopimuksen luomiseksi EU:n ja Venäjän välille, on tärkeää varmistaa, että ihmisoikeuksien edistäminen on alusta alkaen osa kumppanuutta”, Johansson sanoo. ”Taloudellinen yhteistyö on hyvin epävarmaa sellaisen maan kanssa, jossa sananvapaus ja demokratia ovat vain kulisseja. Tähän näkökulmaan perustuvat myös EU:n omat säännöt ihmisoikeusloukkauksiin puuttumisesta.”

Venäjän ihmisoikeusongelmista käytiin avointa ja suoraa keskustelua EU:n ja Venäjän välisissä ihmisoikeuskonsultaatioissa marraskuun alussa. Amnesty korostaa, että ihmisoikeusongelmat ovat liian tärkeitä, jotta ne voitaisiin jättää vain virkamiestason keskusteluihin. Venäjän ihmisoikeusloukkauksista on puhuttava myös huippukokoustasolla.

Lisätietoa: Noora Jokinen Tiedottaja, Amnestyn Suomen osasto 09 5860 4422; 050 406 2534

Amnestyn EU-toimiston dokumentti (pdf)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia