Amnesty: Pakolaisten oikeudet jääneet EU:n tiukan rajapolitiikan jalkoihin
Vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja vainoa pakenevien ihmisten suojelu ja siirtolaisten oikeudet ovat jääneet EU:n kiristyvän rajapolitiikan jalkoihin, Amnesty arvioi. Amnestyn Suomen osasto luovutti tänään sisäministeri Kari Rajamäelle vetoomuksen pakolaisten suojelun takaamiseksi EU:n turvapaikkapolitiikassa. Vetoomuksen on allekirjoittanut 8 900 ihmistä.
Vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja vainoa pakenevien ihmisten suojelu ja siirtolaisten oikeudet ovat jääneet EU:n kiristyvän rajapolitiikan jalkoihin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
“Laittoman siirtolaisuuden torjunnassa työn painopiste on kaluston ja rajavalvojien lisäämisessä unionin ulkorajoilla ja sopimusten tekemisessä Libyan ja Marokon kaltaisten maiden kanssa. Turvapaikanhakijoiden ja muiden maahantulijoiden oikeudet nähdään esteinä tälle työlle, ei todellisina velvoitteina”, Amnestyn EU-toimiston johtaja
Unionin oikeus- ja sisäministerit keskustelevat maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta epävirallisessa kokouksessaan 20.-22.9. Tampereella.
Amnestyn Suomen osasto luovutti tänään sisäministeri Kari Rajamäelle vetoomuksen pakolaisten suojelun takaamiseksi EU:n turvapaikkapolitiikassa. Vetoomuksen on allekirjoittanut 8 900 ihmistä. Evääksi parempaan päätöksentekoon ministeri sai Amnestylta juotavakseen pullollisen ”In the Spirit of Tampere” –lähdevettä, joka muistuttaa EU:n turvapaikkapolitiikan linjauksista Tampereella 1999.
Vetoomuksessa vaaditaan Suomea EU-puheenjohtajana käynnistämään poliittinen keskustelu EU:n turvapaikkapolitiikan tulevaisuuden suunnasta. Amnesty on lisäksi laatinut Suomen hallitukselle 10 kohdan ohjelman EU:n turvapaikkapolitiikan parantamiseksi.
Tampereen huippukokouksessa vuonna 1999 päätettiin, että unionin yhteisen turvapaikkapolitiikan perustana on turvapaikkaoikeuden kunnioittaminen ja suojelun tarjoaminen sitä tarvitseville. Myös kriittiset järjestöt pitivät silloista ”Tampereen henkeä” edistyksellisenä.
Käytännössä ”Tampereen henki” on kuitenkin tarkoittanut kiristyviä turvapaikkakäytäntöjä ja rajavalvontaa. Ihmisiä on estetty saapumasta unionin alueelle. Niillä, jotka ovat päässeet rajojen sisäpuolelle, ei ole ollut takeita oikeudenmukaisesta turvapaikkamenettelystä. Rajavalvonnan lisääminen on ollut unionin vastaus myös Kanariansaarten siirtolaiskriisiin ja siihen, että sadat tai jopa tuhannet ihmiset ovat hukkuneet pyrittyään salakuljettajien matkassa Eurooppaan.
”On käsittämätöntä, että kansalaisjärjestöt joutuvat muistuttamaan unionia siitä, että pakolaisten suojelu on turvapaikkapolitiikan ensisijainen tavoite”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja
Unionimaiden sisäministerit hakevat Tampereen kokouksessa Kari Rajamäen johdolla yhteistä näkemystä siitä, miten eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää voitaisiin parhaiten edistää.
”Yhteisen järjestelmän alkutaival on arvioitava kriittisesti, ongelmat tunnustettava ja niihin etsittävä ratkaisut. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että puheenjohtajamaa Suomen aloite esimerkiksi Dublin-asetuksen ongelmien korjaamiseksi on juuttumassa teknisten yksityiskohtien tasolle”, Frank Johansson sanoo. ”Olennaista olisi käynnistää poliittinen keskustelu siitä, kuinka unionimaat jatkossa varmistavat vainoa ja ihmisoikeusloukkauksia paenneiden mahdollisuuden saada suojelua.”
”Rajavalvonnan kiristäminen tai tulijoiden tehokkaampi rekisteröinti eivät ratkaise siirtolaisuuskysymystä, eivätkä varsinkaan poista siihen liittyviä inhimillisiä ja humanitaarisia tragedioita. Unioni tarvitsee kokonaisvaltaisen strategian, joka auttaa ratkaisemaan ihmisoikeusongelmia tulijoiden lähtömaissa. Vainoa pakeneville ihmisille tarvitaan myös lisää laillisia maahantulon väyliä”, Johansson sanoi.
Amnestyn 10 kohdan ohjelma EU:n turvapaikkapolitiikan parantamiseksi:
Amnestyn EU-toimiston taustapaperi Tampereen sisä- ja oikeusministerikokoukseen:
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia