Uutiset Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys
Amnesty: Turkki pidättänyt satoja Syyria-hyökkäystä kommentoineita – Toimittajat ja oppositiopoliitikot suurennuslasin alla
Turkki syyttää siviiliuhreista uutisoineita toimittajia vihamielisyyteen yllyttämisestä. Myös some-tilejä on tutkittu ja oppositiopoliitikkoja on joutunut rikostutkinnan kohteeksi.
Amnesty kritisoi Turkkia Syyriaan kohdistuvan operaation kritisoinnin estämisestä. Kuva: Miguel Discart / CC BY-SA 2.0.
Turkki on pidättänyt satoja ihmisiä, jotka ovat kommentoineet tai kritisoineet runsaat kolme viikkoa sitten alkanutta hyökkäystä Syyriaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Turkki hyökkäsi 9.10. Syyriaan aikomuksenaan ajaa kurdit pois Koillis-Syyriasta. Amnestyn tänään julkaisemien tietojen mukaan hyökkäystä seurasi ”hyökkäystä kritisoineiden äänien täydellinen tukahduttaminen”.
Turkin mediaa säätelevä viranomainen RTÜK ilmoitti heti hyökkäystä seuraavana päivänä, että sillä on nollatoleranssi uutisointiin, joka voi vaikuttaa negatiivisesti sotilaiden moraaliin ja motivaatioon tai johtaa harhaan kansalaisia valheellisilla tai puutteellisilla tiedoilla.
Säännön seurauksena maassa on aloitettu lukuisia rikostutkintoja, kohteena muun muassa toimittajat ja oppositiopoliitikot.
Esimerkiksi toimittaja Hakan Demir joutui poliisikuulusteluun, koska hän julkaisi Twitterissä artikkelin, jossa viitattiin Turkin siviilialueilla tekemiin ilmaiskuihin. Demir julkaisi tviitin Birgün-lehden virallisella tilillä.
Diken-uutissivuston päätoimittaja Faith Gökhan Diler puolestaan pidätettiin, koska sivustolla uutisoitiin kahden siviilin kuolemasta. Tieto kuolemista perustui syyrialaislähteisiin, Amnesty kertoo.
Molempia toimittajia syytetään vihamielisyyteen yllyttämisestä. He eivät saa poistua maasta ennen rikostutkinnan valmistumista.
Ensimmäisen hyökkäysviikon aikana Turkin viranomaiset myös tutkivat 839 sosiaalisen median tiliä “rikollisten sisältöjen jakamisen” vuoksi. 186 ihmistä pidätettiin ja ainakin 24 ihmistä odottaa oikeudenkäyntiä telkien takana.
Amnestyn mukaan myös lukuisat oppositiopoliitikot ovat joutuneet rikostutkintaan esimerkiksi medialausuntojensa vuoksi.
“Turkkiin juurtunut sensuuri ja pelko on syventynyt entisestään hyökkäyksen aloittamisen jälkeen. Ne, jotka uskaltavat kritisoida Turkin hyökkäystä, Syyriaan hiljennetään pidätyksin ja tekaistuin syyttein”, Amnestyn Euroopan johtaja Marie Struthers toteaa tiedotteessa.
“Turkin viranomaisten täytyy lopettaa mielipiteiden tukahduttaminen. Kaikki syytteet niitä vastaan, jotka ovat rauhanomaisesti ilmaisseet vastustuksensa operaatiolle, täytyy hylätä.”
YK:n tietojen mukaan yli 180 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäystä. Tämän viikon alussa yli 100 000 ei ollut vieläkään pystynyt palaamaan kotiinsa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia