Artikkeli: Vapaaehtoiset tarjoavat it-apua järjestöille Intiassa
Tietoteknologista apua välittävän Mitra Technology Foundationin riveissä on jo 3 500 vapaaehtoista työskentelemässä 300 intialaisen kansalaisjärjestön hyväksi. "On paljon järjestöjä, joille on esimerkiksi lahjoitettu tietokoneita, mutta joilla ei ole varaa palkata asiantuntijoita opettamaan niiden käyttöä. Me autamme heitä rakentamalla verkkosivut ilmaiseksi."
Shalabh Sahai |
"On paljon järjestöjä, joille on esimerkiksi lahjoitettu tietokoneita, mutta joilla ei ole varaa palkata asiantuntijoita opettamaan niiden käyttöä. Me autamme heitä löytämään henkilön, joka rakentaa verkkosivut ilmaiseksi", Sahai kertoo.
Toiminnan aloittamisesta on kulunut vasta kolme vuotta, mutta Mitra Technology Foundationin riveissä on jo 3 500 vapaaehtoista työskentelemässä 300 intialaisen kansalaisjärjestön hyväksi. Vakituisia työntekijöitä yhdistyksellä on 11, ja se toimii kuudesta suurkaupungista käsin. Mitra ei aseta aatteellisia rajoituksia yhteistyökumppaneilleen, vaan ne voivat toimia yhtä hyvin naisten oikeuksien, ympäristön, aidsinvastaisen taistelun kuin koulutuksenkin puolesta.
"Aluksi kysymme vapaaehtoisilta, kuinka monena iltana viikossa he voivat työskennellä, mitä he osaavat ja minkälaiset järjestöt he kokevat itselleen läheisimmiksi. Sitten koetamme saada vapaaehtoisen ja järjestön tarpeet ja toiveet kohtaamaan", Sahai havainnollistaa.
Vapaaehtoisuus on suurin voimavara
Yksi konkreettisimmista ongelmista toiminnassa on ajan puute: niin opiskelijat kuin työssäkäyvätkin tekevät pitkiä päiviä. Esimerkiksi Sahain kotikaupungissa Mumbaissa työmatkakin saattaa viedä puolitoista tuntia suuntaansa, joten arki-illat jäävät lyhyiksi. Lisäksi monet järjestöistä ovat kiinni viikonloppuisin, vaikka juuri silloin vapaaehtoisilla olisi eniten aikaa. Maantieteellinen sijainti voi myös tuottaa pulmia, sillä tietotekniikan osaajat asuvat usein suurkaupungeissa, mutta järjestöjä toimii eri puolilla Intiaa, myös pienillä paikkakunnilla.
Aina järjestöt eivät myöskään ole avoimia ulkopuolelta tuleville vapaaehtoisille:
"Monet kansalaisliikkeet ja järjestöt Intiassa ovat jollakin tapaa henkilövetoisia, niiden toimintaa ohjaavat pitkälti yhden tai muutaman henkilön näkemykset. Silloin saattaa tulla ristivetoa", Sahai muotoilee.
Kaikesta huolimatta Mitra on menestystarina, jonka maine on kiirinyt niin kauas, että nyt Intian it-vapaaehtoisia toivottaisiin lyhyille komennuksille myös naapurimaihin.
"On kätevää, jos vapaaehtoiset ovat kotoisin samantyyppisestä kulttuurista ja olosuhteista kuin järjestö, jolle he tekevät työtä. Intialaiset osaavat esimerkiksi Bangladeshissa ottaa huomioon monia ratkaisujen toimivuuteen vaikuttavia tekijöitä, joita eurooppalainen ei tulisi ajatelleeksi", Sahai tietää.
Nuori it-insinööri uskoo vapaaehtoisuuden keskeiseen asemaan yhteiskunnassa. Hän myöntää, että olisi tietysti hyvä, jos valtio voisi huolehtia nyt järjestöille lankeavista tehtävistä, mutta on realisti: Intialta puuttuvat taloudelliset resurssit, verotuloja ei ole tarpeeksi.
"Sen sijaan suurin voimavaramme ovat ihmiset - meitähän on yli miljardi", hän hymyilee.
"Tietysti toivoisin, että myös kansainvälisellä tasolla asiat muuttuisivat oikeudenmukaisempaan suuntaan ja taloudellinen tilanteemme paranisi. Samanaikaisesti haluan kuitenkin toimia muutoksen hyväksi niillä keinoilla, jotka ovat konkreettisesti ulottuvillani."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia