Asekauppasopimusneuvottelut jatkuvat
Suomen asevienti Bahrainiin alleviivaa sopimuksen tärkeyttä, sanoo Sadankomitea.
Neuvottelut kansainvälisestä asekauppasopimuksesta jatkuvat tänään New Yorkissa. Maaliskuun 18.–28. päivä pidettävissä neuvotteluissa on tarkoitus saada aikaan vuosien väännön jälkeen globaali sopimus, joka säätelisi asekauppaa.
Sopimus piti luoda jo viime kesänä, mutta prosessi kaatui lopulta siihen, että suuret aseviejävaltiot, kuten Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä, halusivat lisää harkinta-aikaa.
Marraskuussa päätettiin, että neuvotteluja jatketaan maaliskuussa. Pohjana on heinäkuussa aikaan saatu, hyväksymättä jäänyt sopimusluonnos. Se sisältää ihmisoikeus- ja rauhanjärjestöjen minimitavoitteen, joiden mukaan aseita ei saa myydä, jos niitä epäillään käytettävän ihmisoikeusloukkauksiin.
Tähän asti isot aseviejämaat ovat halunneet sopimukseen erilaisia porsaanreikiä tai rajoituksia. Kokoukseen osallistuvan Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan maailman viisi suurinta aseviejää, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Ranska ja Iso-Britannia, ovatkin avainasemassa sopimuksesta päätettäessä.
Jotta sopimus tulisi voimaan, New Yorkissa tarvitaan kaikkien YK:n jäsenvaltioiden hyväksyntä.
Suomesta miljoonien eurojen vientiä Bahrainiin
Konferenssiin osallistuvan Suomen Sadankomitean pääsihteerin Eekku Aromaan mukaan sopimuksen tärkeyttä alleviivaa juuri ilmestynyt Suomen asevientiä käsittelevä SaferGlobe Finlandin raportti. Raportin mukaan Suomesta on viety yli 2,6 miljoonan euron arvosta puolustustarvikkeita Bahrainiin.
Sadankomitea kritisoi vientiä, sillä Bahrainissa on vangittu opposition edustajia ennen ja jälkeen arabikevään alkamisen. Suomesta on viety ainakin tarkkuuskiväärejä sekä kiväärin ja pistoolin patruunoita maahan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia