Asiantuntija: Kansainvälinen huumepolitiikkaa kaipaa uudistuksia
Huumesodassa on edessä käännepiste, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell.
Yhdysvaltojen johtama maailmanlaajuinen sota huumeita vastaan on kovien muutospaineiden alla ja tarvitsee vaihtoehtoja, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Mikael Wigell. Wigellin mukaan EU:lla olisikin nyt mahdollisuus ottaa iso rooli vaihtoehtoisen kansainvälisen huumepolitiikan edistäjänä.
Paineita huumejärjestelmän muuttamiselle on tullut niin YK:n sisältä kuin huumesodan kohdemaista esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa. Myös useita vaikuttajia, kuten YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja EU:n entinen ulkopolitiikan korkea edustaja Javier Solana on asettunut tukemaan huumepolitiikan reformia.
Vaihtoehdoksi on noussut haittojen vähentämiseen tähtäävä malli, jossa keskitytään huumeiden tuottajien, pienvälittäjien ja käyttäjien rikosoikeudellisen ajojahdin sijaan muun muassa ehkäisevään päihdetyöhön ja osittaiseen huumausaineiden dekriminalisoitiin.
Wigellin mukaan ajatus vaihtoehtoisemmasta huumepolitiikasta on saanut vastakaikua myös Yhdysvalloissa, jossa Barack Obaman aikana kaksi osavaltiota on dekriminalisoinut kannabiksen viihdekäytön.
Täydellinen huumeiden laillistaminen voi Wigellin mukaan kuitenkin johtaa rikosryhmien väkivaltaisten valtataisteluiden kiihtymiseen. Valtioiden tulisikin suunnata huomattavia voimavaroja laillistetun huumekaupan ja niistä syntyvien rahavirtojen sääntelyyn, Wigell arvioi.
Tutkijat ovat ottaneet kantaa kansainväliseen huumepolitiikkaan aiemminkin. Viime syksynä arvostetun London School of Economicsin tutkijaryhmä totesi huumesodan epäonnistuneeksi muun muassa sen aiheuttamien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia