Asiantuntija: Yhdysvaltain Lähi-idän-politiikka on epäonnistunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntija: Yhdysvaltain Lähi-idän-politiikka on epäonnistunut

Bushin Lähi-idän-politiikka on kuin Frankensteinin hirviö, arvioi lontoolainen kansainvälisten suhteiden professori: Yhdysvallat on käyttänyt islamilaista fundamentalismia politiikkansa välineenä vuosikausia, mutta nyt äärimielisyys on kääntynyt suurvaltaa itseään vastaan. Jordanian ja Syyrian Hamas-liike on kuitenkin vielä Yhdysvaltain puolella, professori sanoo.

"Niin kauan kuin Yhdysvaltojen joukot pysyvät Irakissa, väkivalta jatkuu", Lontoon yliopiston kehitystutkimuksen ja kansainvälisten suhteiden professori Gilbert Achcar sanoo.

Achcar on kirjoittanut lukuisia kirjoja Yhdysvaltojen Lähi-idän-politiikasta syyskuun 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen. Hän analysoi IPS:n haastattelussa Yhdysvaltojen Lähi-idän-politiikkaa.

Vietnam-syndrooma vaivaa kansaa

Achcarin mukaan Yhdysvaltojen poistuminen Irakista ei johtaisi laajaan eri valtaryhmien väliseen taisteluun. Sisäistä välien selvittelyä on ollut koko ajan. Se kärjistyi muutama kuukausi sitten ja sitten helpottui, mutta syynä on se, että Yhdysvallat on asettanut eri väestöryhmät vastakkain.

Kun Yhdysvallat ilmoittaa joukkojensa pois vetämisestä, Irakin eri ryhmittymien välillä kasvaa paine saavuttaa jonkinlainen konsensus.

Achcarin mukaan Yhdysvaltojen on ennen vetäytymistään varmistettava valtansa maassa. Jos se ei tätä tee, sen pelotevoiman uskottavuus kärsii ja on jo kärsinytkin aika tavalla.

"Iran ei pelkää Yhdysvaltojen uhkailuja. Irak on halvaannuttanut Yhdysvaltoja niin paljon, ettei se kykene tarttumaan muihin uhkiin. Se on myös paljastanut Yhdysvaltojen aran kohdan: Vietnam-syndrooman. Kansa ei halua maansa osallistuvan likaisiin sotiin, ja tämä on aiheuttanut armeijalle miehistöpulan."

Kiina ja Venäjä uhkaavat hegemoniaa

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltojen strategiassa on ollut Achcarin mukaan kaksi pääkohtaa. Ensinnäkin se on pyrkinyt hallitsemaan maailman öljyvaroja.

"Elämme viimeisiä halvan öljyn aikoja. Öljyn strateginen merkitys on kasvamassa."

Toiseksi Yhdysvallat on kasvattanut sotilaallista läsnäoloaan Euraasiassa, koska pelkää oman hegemoniansa olevan uhattuna Kiinan ja Venäjän liittoutumisen vuoksi.

Achcarin mielestä presidentti Georg W. Bushin ulkopolitiikka on täydellisesti epäonnistunut.

"Operaatio Afganistanissa on epäonnistunut, Taleban voimistuu koko ajan. Yhdysvallat pelkää Pakistanin presidenttiä Pervez Musharrafia ja maan ydinasetta. Bushin hallinto yrittää saada jotakin aikaan Palestiinan–Israelin konfliktissa, mutta Israelin myönnytyksille ei ole edellytyksiä."

Liittolaisia löytyy vielä

Yhdysvallat on käyttänyt islamilaista fundamentalismia politiikkansa välineenä 20 viime vuoden ajan. Achcar tähdentää, että maailman fundamentalistisin valtio Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen läheinen liittolainen.

"Tämä on kuin Frankensteinin hirviö. Yhdysvallat rakensi hirviön, käytti sitä jonkin aikaa, ja nyt se on kääntynyt sitä vastaan. Mutta ei kokonaan. Palestiinan Hamas on Yhdysvaltoja vastaan, mutta sen jordanialainen siipi tukee Yhdysvaltojen kannattamaa monarkiaa, ja syyrialainen siipi on osa Yhdysvaltojen tukemaa oppositiokoalitiota."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia