Bangladesh varautuu ilmastonmuutokseen tulvavalleja korottamalla
Lähes kaksi miljardia euroa maksavassa hankkeessa aiotaan korjata kaikki rannikon suojavallit.
(IPS) -- Miljoonien bangladeshilaisten kodit ja pellot uhkaavat jäädä veden alle ilmastonmuutoksen edetessä. Maa on kuitenkin päättänyt panna hanttiin vesimassoille korottamalla rannikon tulvavalleja metrin tai kaksi.
Bangladesh sopi marraskuussa Khulnan ja Bagerhatin rannikkoalueiden vallien korotushankkeesta kiinalaisen Henan-yhtiön kanssa. Maan vesiasioista vastaava ministeri Anisul Islam Mahmud vakuuttaa, että kaikki rannikon suojavallit korjataan asteittain.
Bengalinlahden pohjukassa sijaitseva alava Bangladesh on erityisen altis ilmastonmuutoksen ja sääilmiöiden vaikutuksille. Rannikkoa rikkovat lukuisien muotoaan muuttavien jokien suistot, joihin merivesi tunkeutuu nousuveden ja varsinkin myrskyvuoksien aikana.
Tuorein katastrofi oli 21. toukokuuta, jolloin puoli miljoonaa ihmistä evakuoitiin Bangladeshin rannikolla trooppisen syklonin tieltä. Useita kymmeniä menehtyi.
Vallit eivät kestä
Bangladesh on 1960-luvulta lähtien rakentanut rannikolleen kaikkiaan 139 tulvavallia, joilla suojattiin 1,2 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata merivedeltä ja -suolalta. Viime vuosina yleistyneet ja yltyneet hirmumyrskyt – eritoten Sidr vuonna 2007 ja Aila 2009 – murjoivat valleja monin paikoin.
"Aila tuhosi useimmat makean veden lähteet ja viljelysmaat Shyamnagar Upazilassa", alueen asukas Lipi Akhter kertoo.
"Jos vastaava hirmumyrsky iskee tänne uudelleen, vallit sortuvat taatusti ja meri peittää koko rannikon", hän ennustaa. Aila vaati noin 200 ihmisen hengen.
Ministeri Mahmudin mukaan ensimmäisessä vaiheessa korjataan 17 vallia kuudella rannikkoalueella. Niitä korotetaan 200 kilometrin matkalla 1–2 metriä.
Yli 50 vuotta vanhat tulvavallit ovat menettäneet kykynsä torjua voimakkaita vuorovesivirtauksia ja myrskyjä, vahvistaa professori Ainun Nishat pääkaupunki Dhakan Brac-yliopistosta. Yltyneiden myrskyjen ohella valleja uhkaa kohoava merenpinta, jota ylhäällä Himalajalla sulavat jäätiköt ruokkivat.
Oppia kokemuksista
Nishatin mukaan Bangladeshilla ei ole muuta neuvoa kuin vahvistaa valleja. Se tulee kuitenkin kalliiksi: viranomaiset arvioivat, että koko hanke maksaa lähes kaksi miljardia euroa.
Ongelmaan liittyy muitakin puolia, lisää BCAS-tutkimuslaitoksen johtaja Atiq Rahman. Bangladeshin jokien kautta virtaa vuosittain noin miljardi tonnia lietettä, mikä tukkii väyliä ja vaikeuttaa vedenpintojen sääntelyä.
Rahman painottaa, että uusien vallien suunnittelussa on oltava tarkkoja ja kuultava asukkaiden kokemuksia, jotta järjestelmästä tulee ilmastonmuutosta kestävä.
Merenpinta nousee Bangladeshissa eri ennusteiden mukaan 26–98 senttiä vuoteen 2100 mennessä. Metrin nousu veisi 17 prosenttia maa-alueesta ja kodin 31 miljoonalta ihmiseltä, paikallinen Unnyan Onneshan -järjestö laskee.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia