Bhopalin uhrit hakevat korvauksiaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bhopalin uhrit hakevat korvauksiaan

Runsas viisi vuotta sitten Bhopalissa räjähti. Joulukuun 2. päivänä keskiyöllä Yhdysvaltalaisen Union Carbiden tuotantolaitoksilta vuosi myrkkykaasua yli kaupungin aiheuttaen maailman tähän mennessä tuhoisimman teollisuuskatastrofin.

(YLE/Radiouutisille huhtikuussa 1990)

Tuhansia ihmisiä kuoli ja sadat tuhannet ovat kärsineet vaikeita terveydellisiä tai taloudellisia menetyksiä. Bhopal on nimi, joka edelleen herättää kauhunväristyksiä ympäri maailmaa.

Yli viisi vuotta katastrofin jälkeen uhrit odottavat yhä korvauksia kärsimyksistään. Viime torstaina avattiin uudelleen Intian korkeimmassa oikeudessa oikeudenkäynti Intian valtio vastaan Union Carbide.

Takana on vuosia kestänyt vitkuttelu ja oikeustaistelu sekä Rajiv Gandhin johtaman hallituksen vuosi sitten tekemä sopimus, jonka mukaan Union Carbide selviäisi vaatimattomalla 470 miljoonan dollarin korvaussummalla ja saisi ikuisen rikosoikeudellisen vastuuvapauden aiheuttamastaan onnettomuudesta.

Sopimusta on yleisesti pidetty yhtiön sanelemana ratkaisuna, joka ei vastaa onnettomuuden tuhoja ja laajuutta.

Viime vuoden vaaleissa valtaan noussut V.P.Singhin johtama Kansallisen Rintaman hallitus pyörsi tammikuussa edeltäjänsä päätökset ja mahdollisti uuden oikeudenkäynnin.

Vasta nyt, maaliskuussa, hallitus myös päätti ensi kertaa maksaa väliaikaista hätäapua suoraan onnettomuuden uhreille.

Nyt uudelleen alkaneessa oikeudenkäynnissä itseoikeutettuina moraalisina syyttäjinä ovat onnettomuuden uhrit, heitä edustavat järjestöt ja vapaaehtoiset asianajajat. Aikaisemmin hallitus oli ottanut itselleen yksinoikeuden uhrien edustamiseen oikeudessa, heitä itseään kuulematta.

Syytettyjen penkillä istuu siis paitsi Union Garbide, tavallaan myös maan hallitus ja Korkein Oikeus itse, joka päätöksellään siunasi sopimuksen.

Viime syksynä kuulusteluissa paljastui, että viranomaisilla ei sopimusta tehtäessä ollut kuin summittainen aavistus onnettomuuden uhrien määrästä, siitä keitä he ovat tai kuinka paljon kukin on menetyksiä kärsinyt. 600.000 jätetystä korvausvaatimuksesta oli käsitelty vain murto- osa, tähänkin päivään menessä vasta puolet, eivätkä lääkärintarkastuksessa käyneet olleet itse saaneet edes nähdä omaa epikriisiään.

Asiaa ajavien kansalaisjärjestöjen mukaan Bhopalin sopimus on laiton ja mitätöitävä,

- koska se on kieltänyt onnettomuuden uhreilta oikeuden itse edustaa itseään oikeudessa,

- koska sovittu korvaussumma ei perustu tosiasioihin tuhojen laajuudesta,

- ja koska uhrien oikeudessa nostamat rikossyytteet yhtiötä vastaan on laittomasti mitätöity sopimuksen vahvistaneella korkeimman oikeuden päätöksellä.

Torstaista tiistaihin oikeus on kuullut näitä syytteitä ja vaatimuksia perusteluineen ja sekä hallituksen ja yhtiön asianajajia. Viidestä tuomarista kolme oli mukana jo sopimukseen johtaneesa päätöksenteossa ja vaikka hallituksen periaatteellinen kanta on muuttunut, ovat asiaa käsittelevät virkamiehet samoja, jotka valmistelivat nyt kyseenalaistetun sopimusratkaisun.

Yksi avainkysymyksiä on, mitä tapahtuu jo maksetuille 470 miljoonalle dollarille, jos aiempi sopimus kaatuu. Hallituksen edustaja ilmoitti, että summaa ei aiota palauttaa, vaan se pidetään takuuna tulevista korvauksista.

Asiaa ajavat kansalaisjärjestöt ovat toiveikkaita. Bhopalin sopimusratkaisun kaatumista oikeudessa pidetään vain ajan kysymyksenä. Tästäkin oikeuskäsittelystä saattaa tulla pitkä ja kivinen. Mikäli asia ei ratkea tiistaina, kokoontuu oikeus seuraavan kerran vasta heinäkuussa.

Maailman tähän mennessä suurimman teollisuuskatastrofin varsinaisen uhrit Bhopalissa odottavat edelleen oikeutta ja virallista päätöstä omasta ja lastensa tulevaisuudesta.

Täällä Juha Rekola, New Delhi.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: YLE

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia