Boliviassa muutoksen aika | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Boliviassa muutoksen aika

Evo Moralesin kuusi vuotta vallassa ovat muuttaneet politiikkan lisäksi tavan ajatella omaa kulttuuria, kirjoittaa Sami Laitinen.

Evo Morales aloitti työnsä Bolivian presidenttinä vuonna 2006. Sen jälkeen Moralesin hallitus on muuttanut maata paljon, sanoo Sami Laitinen Latinalaisen Amerikan Solidaarisuusverkoston sivuilla.

"Maan ensimmäisen intiaanitaustaisen valtionpäämiehen hallituskaudet ovat tarkoittaneet radikaaleja sosiaalisia, poliittisia, taloudellisia ja kulttuurillisia uudistuksia, joissa kansan osallistuminen on keskeistä ensimmäistä kertaa maan historiassa", hän kirjoittaa.

Evo Morales johtaa Liike sosialismiin (Movimiento al socialismo) -puoluetta, joka pitää hallussaan kahta kolmasosaa maan kongressista.

Laitisen mukaan uuden demokratian tärkein luomus on vuoden 2009 perustuslaki. "Se pyrkii täydentämään edustuksellisen ja suoran demokratian välisiä eroja yhteisöllistä demokratiaa unohtamatta. Toisin sanoen edustuksellista demokratiaa on laajennettu ja syvennetty sekä kansallisesti että paikallisesti", hän kirjoittaa.

Intiaaniväestön oikeuksia ja alkuperäiskielten käyttöä pyritään edistämään, ja hallitus on myös taannut maan kaasu- ja öljyvarojen omistusoikeuden. Laitisen mukaan tämä "ei tarkoita ulkomaisten yritysten kansallistamista, vaan resurssien ja niiden vientihintojen omaehtoista hallintaa sekä 80 prosentin kansallista osuutta liikevoitoista".

Hallitus on myös laatinut muun muassa uuden lain yhteisöllisestä maanomistuksesta. Lisäksi Bolivia on ottanut huomattavasti kovemman lähestymisen Yhdysvaltoja ja muiden ulkomaiden toimia vastaan. Tämä "kansallisen itsemäärämisoikeuden ennen kuulumaton harjoittaminen" näkyy esimerkiksi siinä, että maa hääti Yhdysvaltojen suurlähettilään ja karkotti sen huumehallintoyksikön DEA:n, kirjoittaa Laitinen.

Hänen mukaansa muutos on kuitenkin ollut kokonaisvaltainen: "Kuluneet 2 000 päivää eivät ole vain muuttaneet tapaa tehdä politiikkaa, vaan myös tavan ajatella maailmaa ja omaa kulttuuria."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia