Demokratia on jälleen koetuksella Zimbabwen vaaleissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Demokratia on jälleen koetuksella Zimbabwen vaaleissa

Vaaleista tuskin tulee puolueettomia, sillä turvallisuusjoukot ovat istuvan presidentin Robert Mugaben puolella ja äänioikeutettujen listat ovat vanhentuneita.

Zimbabwelaiset äänestävät tänään presidentinvaaleissa, joiden yhteydessä valitaan myös senaatti, kansalliskokous ja paikallishallinto. Valmistautuminen on vaaleihin on sujunut suhteellisen rauhanomaisesti, mutta järjestöjen ja asiantuntijoiden mukaan vaalien rehellisyys on vähintäänkin kyseenalainen.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan Zimbabwen poliisi on häirinnyt ihmisoikeuspuolustajia vaalien alla. Toimistoihin on hyökätty, aktivisteja on pidätetty ja työvälineitä on takavarikoitu.

Zimbabwessa käytiin presidentinvaalit viimeksi vuonna 2008, jolloin opposition Morgan Tsvangirai löi ensimmäisellä kierroksella maata vuodesta 1980 hallinneen Robert Mugaben. Tsvangirai kuitenkin vetäytyi toiselta kierrokselta vedoten kannattajiensa kokemaan väkivaltaan.

Mugabe on vaatinut kannattajiltaan väkivallattomuutta tämänpäiväisissä vaaleissa, mutta huolta herättää esimerkiksi se, että monet turvallisuusjoukkojen edustajat ovat ilmoittaneet avoimesti olevansa Mugaben puolella ja panetelleet Tsvangiraita. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan esimerkiksi poliisikomentaja Augustine Chihuri on sanonut, etteivät turvallisuusjoukot koskaan keskustelisi turvallisuusuudistuksista Tsvangirain kanssa.

Guardian-lehden mukaan joidenkin asiantuntijoiden pelkona onkin, että Mugaben häviö johtaisi sotilasvallankaappaukseen Egyptin tyyliin.

Järjestöt ovat olleet huolissaan myös epämääräisestä äänioikeutettujen listasta. Rekisteröityjen äänestäjien listalta on löytynyt muun muassa kuolleita ja maasta muuttaneita.

Zimbabwen vuoden 2008 väkivaltaisuuksissa on arvioitu kuolleen satoja ja tuhansien loukkaantuneen. Tsvangirain MDC- ja Mugaben Zanu-PF-puolue muodostivat myöhemmin yhteishallituksen, mutta yhteistyötä on häirinnyt oppositiota ja kansalaisyhteiskuntaa vastaan jatkunut väkivalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia