Ebola leviää Kongossa yhä nopeammin – Väkivallan lisäksi taudin estämistä vaikeuttavat väärät uskomukset
Yli tuhat ihmistä on saanut ebolatartunnan Kongossa. Suurin osa ottaa avun vastaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan neljännes ihmisistä ebola-alueilla ei usko, että ebolavirus on todellinen.
Kongossa on meneillään maan historian kymmenes ebolaepidemia. Kuva: Vincent Tremeau / World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0.
Uusien ebolatapausten määrä kasvaa kovaa vauhtia Kongon demokraattisessa tasavallassa. Maailman terveysjärjestön (WHO) tilastojen mukaan viime lauantaihin mennessä tapauksia oli löytynyt yhteensä 1 082, joista 676 oli johtanut kuolemaan.
Järjestön edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille eilen, että uusia tapauksia löytyy nyt nopeammin kuin kertaakaan sen jälkeen, kun epidemia alkoi elokuussa. Aiemmin WHO arvioi, että tauti saataisiin hallintaan seuraavan puolen vuoden aikana.
Nykyinen ebolaepidemia on Kongon kymmenes, mutta sen saaminen kuriin on osoittautunut aiempaa vaikeammaksi. Syynä ovat muun muassa aseellisten ryhmien hyökkäykset ebolahoitokeskuksia vastaan.
Myös kansalaisten epäluottamus vaikeuttaa hoitotyötä. Maaliskuussa julkaistun Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan ebola-alueilla vain vajaa kolmannes ihmisistä luottaa viranomaisiin ja runsas neljännes uskoo, ettei virus ole todellinen. Monilla alueilla luottamus viranomaisiin oli heikkoa jo ennestään muun muassa väkivallan ja huonon hallinnon takia. Tutkimukseen haastateltiin syyskuussa 961:ta ihmistä.
WHO on palkannut ebola-alueelle muun muassa antropologeja, ja sen mukaan avun välittämisessä on edistytty. Yli 90 prosenttia rokotteeseen oikeutetuista ottaa vastaan rokotteen ja yli 80 prosenttia hyväksyy uudet hautauskäytännöt, joiden avulla tartuntoja ehkäistään, se kertoi maaliskuussa. Yli 96 000 kongolaista on rokotettu tautia vastaan.
Ebola on verenvuotoa aiheuttava kuumetauti, johon ei ole varsinaista hoitoa. Se tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan sekä myös sukupuolikontaktissa. Historian pahimmassa, vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa, kuoli yli 11 300 ihmistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia