Ebolasta selvinneillä painajaisia ja masennusta
Guineassa ebolasta selvinneillä on monesti sekä fyysisiä että psyykkisiä ongelmia. Monia vaivaa myös stigma, kertoo avustusjärjestö.
Ebolaepidemia on Guineassa ohi, mutta monilla uhreilla on yhä fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Hoitoa on vaikea saada, sillä monet eivät ole työkykyisiä eivätkä he voi maksaa terveyspalveluista, kertoo terveysalan avustusjärjestö Alima.
Vuosina 2013–2016 Länsi-Afrikassa riehuneessa ebolaepidemiassa tartunnan sai 28 616 ihmistä, pääosin Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Verenvuototautiin kuoli lähes 40 prosenttia sairastuneista, mutta moni myös selvisi hengissä.
Guineassa on Aliman mukaan yli 1 110 ihmistä, jotka ovat sairastaneet ebolan. Järjestö haastatteli 114:ta ihmistä maan kaakkoisosissa N’Zérékorén kaupungissa ja sen ympäristössä ja havaitsi, että noin 35 prosenttia kärsii masennuksesta ja 41 prosenttia posttraumaattisesta stressioireyhtymästä. Monilla on painajaisia, kroonista väsymystä ja kipuja.
"Jalkani eivät toimi enää hyvin. Minulla on koko ajan päänsärkyjä. Minulla on kauheita painajaisia ja minun otettava lääkkeitä saadakseni nukuttua", kertoo järjestön tiedotteessa 41-vuotias Amadou, joka parani joulukuussa 2014.
Uhrien kanssa töitä tekevä neuropsykiatri Davin Mpaka sanoo, että monet uhrit ovat traumatisoituneita nähtyään paljon kuolemaa.
"Monet kokevat, etteivät he saa elämästä enää mitään, mutta heillä ei ole ketään, kenen kanssa puhua siitä."
Ebola on herättänyt paljon ennakkoluuloja ja vääriä uskomuksia. N’Zérékorén alueella ainakin 45 prosenttia kokee yhä myös stigmaa, järjestö kertoo.
Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti viime vuoden maaliskuussa, että ebolan aiheuttama kansainvälinen terveyshätätila on ohi. Tautiin ehti kuolla yli 11 300 ihmistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia