Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Eteläamerikkalainen Ecuador on kasvattanut viime vuosina verotulojaan merkittävästi. Nyt se haluaa veroparatiisit kuriin maailmanlaajuisesti.

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Etelä-Amerikka on maailman suurimpien tuloerojen manner, mutta 16 miljoonan asukkaan Ecuador on ryhtynyt tasaamaan eroja.

"Verotuloilla pystytään rahoittamaan julkisia palveluja. Taistelemme eriarvoisuutta vastaan, koska se on useimpien ongelmiemme aiheuttaja", Long vakuuttaa.

Kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuador järjestää 19. helmikuuta ensimmäisenä maana maailmassa kansanäänestyksen veroparatiiseista. Kansalaisilta kysytään, pitäisikö vaaleilla valituilta päättäjiltä ja julkisen viran haltijoilta kieltää omaisuuden pitäminen veroparatiiseissa.

Jos kielteinen kanta voittaa, viranhaltijat saavat vuoden aikaa kotiuttaa varallisuutensa viran tai aseman menetyksen uhalla.

Ecuador johtaa tänä vuonna puhetta kehitysmaiden muodostamassa G77:ssä, joka on 134 jäsenellään YK:n suurin maaryhmä.

"Maailmassa pitäisi olla enemmän tiedon paratiiseja ja vähemmän veroparatiiseja", Ecuadorin presidentti Rafael Correa sanoi ottaessaan tammikuussa puheenjohtajuuden vastaan Thaimaalta.

YK vahtimaan verotusta

Correan mukaan laittomat rahavirrat kurittavat erityisesti köyhiä maita. Pelkästään Afrikasta katoaa maltillisen arvion mukaan 45 miljardia euroa vuodessa. Kaikkien kehitysmaiden lasketaan menettävän vuodessa lähes 1 000 miljardia euroa veronkierron ja korruption vuoksi.

Ecuadorin ulkoministeri Long korostaa, että taistelu veroparatiiseja vastaan on kansainvälistä. "On perustettava YK:n elin varmistamaan verotuksen oikeudenmukaisuus. Ecuador liittoutuu sitä kannattavien valtioiden ja kansalaisyhteiskunnan kanssa."

Länsimaat ovat jo kahdesti tyrmänneet ehdotuksen YK:n verovirastosta: Addis Abeban kehitysrahoituskokouksessa 2015 ja viime elokuussa Nairobissa YK:n kauppa- ja kehityskonferenssissa Unctadissa.

Uusi muotoilu tarpeen

Jubilee USA Networkin toiminnanjohtaja Eric LeCompte kannattaa Ecuadorin aloitetta mutta arvelee, että torjuttu esitys pitäisi muotoilla uudelleen. Hän myös suosittelee G77:lle kahdenkeskisiä neuvonpitoja eri maiden kanssa.

"Vain muutamassa vuodessa lähes koko maailma on havahtunut huomaamaan verovälttelyn, veronkierron ja korruption aiheuttamat ongelmat", LeCompte muistuttaa. "Samaan aikaan monet rikkaat maat kuitenkin vastustavat globaalia verovirastoa osana ongelman ratkaisua", hän pohtii.

LeCompte epäilee, että asian ajaminen enemmistöpäätöksellä läpi YK:n 193 jäsenmaan yleiskokouksessa ei hyödyttäisi, koska moni valtio jättäytyisi ulkopuolelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia