Elektroniikkalaitteiden metallit menevät hukkaan
Vain 10–15 prosenttia pois heitettyjen elektroniikkalaitteiden kullasta ja hopeasta uusiokäytetään, kertoo YK.
Vain 10–15 prosenttia pois heitettyjen elektroniikkalaitteiden kullasta ja hopeasta uusiokäytetään, kertoo YK:n tutkimuslaitos UNU.
Laitoksen mukaan kultaa ja hopeaa käytetään nykyisin yhä enemmän elektroniikkalaitteiden, kuten tietokoneiden ja matkapuhelinten, valmistamiseen. Vuosittainen summa on noin 21 miljardia dollaria.
Alan asiantuntijoiden mukaan ongelmana ovat huonot kierrätysmekanismit. Epävirallinen kierrätyssektori kehitysmaissa saa talteen jopa 80–90 prosenttia paikallisista käytetyistä elektroniikkalaitteista eli e-jätteestä.
Kullasta kuitenkin noin puolet häviää purkamisprosessissa ja jäljelle jäävästä vain neljännes saadaan käyttöön. Myös teollisuusmaissa iso osa metalleista menee hukkaan.
Tuloksena on, että niin sanotussa e-jätteessä on nykyisin 40–50 kertaa enemmän metalleja kuin maasta louhituissa malmeissa, UNUn tiedotteessa todetaan.
Sen lisäksi, että metalleja menee hukkaan, ne myös voivat aiheuttaa terveys- ja ympäristöongelmia, etenkin, kun teollisuusmaat lähettävät e-jätettään usein kehitysmaihin käsiteltäväksi.
"Meidän on saatava harvinaiset aineet talteen, jotta voimme jatkaa it-tuotteiden valmistamista. Jonakin päivänä ihmiset ihmettelevät näin kallista tehottomuutta ja pohtivat, miten saatoimme olla näin lyhytnäköisiä ja tuhlaavia luonnonvarojen käytössä", toteaa UNU:n e-jäteyksikön pääsihteeri Rüdiger Kühr.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia