Etelä-Sudan maailman haurain valtio | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudan maailman haurain valtio

Tutkimuksen mukaan toisessa ääripäässä on Suomi, joka on Fund for Peace -järjestön mukaan maailman vakain valtio.

Etelä-Sudan on jo toista vuotta peräkkäin maailman haurain valtio. Sisällissotaa käyvä maa nousi viime vuonna maailman valtioiden epävakautta mittaavan Fragile States Indexin kärkeen ja on ykkösenä tänäkin vuonna, käy ilmi viime viikolla julkaistusta listauksesta.

Yhdysvaltalaisen Fund for Peace -tutkimuskeskuksen tekemän indeksin toista sijaa pitää puolestaan aiempien vuosien ykkönen Somalia. Sen jälkeen tulevat niinikään konfliktista kärsivät Keski-Afrikan tasavalta, Sudan ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Fund for Peacen vuosittain ilmestyvä Fragile States Index pisteyttää 178 maata erilaisten sosiaalisten, taloudellisten ja poliittisten indikaattoreiden mukaan selvittääkseen, mikä maa on vakain ja mikä epävakain. Mittareita ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutumien ja valtion legitimiteetti. Edellisvuosien tapaan vakain maa on listauksen mukaan Suomi, joka on myös ainoa "erittäin kestävä" -tasolle yltävä maa.

Verrattuna viime vuoteen epävakaus on lisääntynyt eniten muun muassa Libyassa, Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa, joissa epävakauden taustalla ovat esimerkiksi arabikevään jälkeen heikentynyt turvallisuustilanne sekä etniset jännitteet ja ääriliike Isisin nousu.

Eniten parantaneisiin maihin puolestaan kuuluu Kuuba, jossa presidentti Raul Castron johtamat uudistukset ovat parantaneet sosiaalisia ja taloudellisia indikaattoreita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia