Etelä-Sudanin tytöillä maksetaan verirahoja
Karjakahakoiden henkirikokset korvataan tytöillä, joiden hinta vastaa 20–30:a vuohta.
(IPS) -- Eteläsudanilainen tyttö kuolee kolme kertaa todennäköisemmin raskaus- tai synnytyskomplikaatioihin kuin suorittaa kahdeksanvuotisen peruskoulun loppuun. Synkeä kuva on vain pieni osa sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä, jonka kohteeksi käytännössä lähes jokainen eteläsudanilaistyttö joutuu.
Erityisen julma kohtalo on niillä Itä-Ekvatorian maakunnan tytöillä, jotka joutuvat maksuvälineeksi perheiden välisessä konfliktissa. Ainakin viisi alueen 12 heimosta noudattaa vanhaa tapaa maksaa verirahat tyttärellä.
"Kun ihminen tappaa toisen, uhrin perhe odottaa saavansa korvauksen eli niin sanotun verirahan", kertoo Etelä-Sudanin nais- ja nuorisojärjestöjen liiton toiminnanjohtaja Dina Disan Olweny.
Henkirikosten motiivit löytyvät yleensä karjanhoitoon ja laiduntamiseen liittyvistä kiistoista, kostosta tai muusta kylien välisestä eripurasta. Yleensä hengen hinta on 20–30 vuohta, mutta usein perheellä ei ole varaa, eikä haluakaan menettää niin suurta varallisuutta.
"He katsovat paremmaksi antaa korvaukseksi yhden tyttäristään", Olweny selittää.
Tyttö tuo mukanaan myötäjäiset
Etelä-Sudan on yrittänyt lainsäädännöllä korjata Itä-Ekvatorian käytäntöä ja säätänyt verirahoiksi noin 500 Yhdysvaltain dollarin korvauksen. Heimot eivät kuitenkaan ole luopuneet tavastaan, vaan pitävät summaa liian pienenä.
Tyttöä verivelan maksuvälineenä pidetään rahaa parempana vaihtoehtona kahdesta syystä. Tyttölapsesta voidaan saada perheeseen miniä myötäjäisiä maksamatta tai hänet voidaan naittaa 12-vuotiaana ja saada sulhasen perheeltä vuohilauma myötäjäisinä.
Monet velanmaksuna käytetyt tytöt ovat vain viisivuotiaita. Pienen tytön oletetaan unohtavan oma perheensä ja kaikki hänen suhteensa vanhempiin ja sisaruksiin katkaistaan. Perheestään erotettu tyttö voi päätyä monella tavalla hyväksikäytetyksi.
"Heistä tulee lapsityöläisiä tai heitä voidaan käyttää hyväksi seksuaalisesti, fyysisesti ja emotionaalisesti. Päästäkseen pois helvetillisistä oloista moni tyttö tekee itsemurhan", Olweny sanoo.
Vaimoksi siskon leskelle
Tyttölasten käyttö korvauksena henkirikoksesta on vain yksi esimerkki Etelä-Sudanin tyttöjen kaltoinkohtelusta. Esimerkiksi läntisessä Bahr el-Ghazalissa käytössä on vaimonsa menettäneelle miehelle korvausjärjestelmä, jonka seurauksena monen tytön koulunkäynti päätyy pakkoavioliittoon.
Kun mieheltä mistä tahansa syystä kuolee vaimo, hän voi vaatia maksamiensa myötäjäisten palauttamista tämän perheeltä. Myötäjäisten koko vaihtelee varallisuuden mukaan, mutta suurin osa perheistä ei halua palauttaa niitä. Sen sijaan he luovuttavat kuolleen vaimon nuoremman siskon miehen uudeksi puolisoksi.
Etelä-Sudanin lastensuojelun asiantuntijat ovat huolestuneita tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Sisällissota on tehnyt siitä entistä brutaalimpaa ja tyttöjä raiskataan ja poltetaan elävältä koteihinsa.
Kansainvälisen Planin mukaan Etelä-Sudanin tytöistä 7,3 prosenttia naitetaan alle 15-vuotiaina ja 42,2 prosenttia ennen 18 vuoden ikää. Tyttölapsista 37 prosenttia aloittaa koulunkäynnin, mutta vain noin 7 prosenttia selvittää perusasteen ja heistä vain 2 prosenttia pääse jatkamaan koulutusta toiselle asteelle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia