Uutiset EU:n ulko-, turvallisuus- ja kehityspolitiikka
EU ryhtymässä taas Kuuban kaveriksi
Unioni on lopettamassa kymmenen vuotta kestäneen kyräilyn vangituista ihmisoikeusaktivisteista, sanovat diplomaatit.
Euroopan unioni suunnittelee ihmisoikeusrikkomusten vuoksi viilenneiden suhteiden palauttamista normaalitasolle Kuuban kanssa. Unionin ja Kuuban suhteet happanivat vuonna 2003, kun Kuuban hallitus heitti vankilaan 75 toisinajattelijaa.
Blokin oman Kuuba-linjauksen mukaan muun muassa kaupan edistäminen ja korkean tason tapaamisten järjestäminen ovat olleet sidottuna saarivaltion ihmisoikeustilanteen paranemiseen. Kuuba on vastustanut EU:n linjausta puuttumisena sen sisäisiin asioihin.
EU:n asiantuntijat päätyivät suosittelemaan suunnanmuutosta viime viikolla, kun Puola ja Tšekin tasavalta päättivät lopettaa pitkäaikaisen vastustuksensa suhteiden palauttamiselle. Kuuba oli jo vapauttanut vangittuja mielipidevankeja vuosikymmenen vaihteessa järjestettyjen neuvottelujen jälkeen ja toisaalta toiminut aktiivisesti esimerkiksi Kolumbian rauhanneuvottelujen edistäjänä.
Jo ennen entisten kommunistimaiden ilmoitusta Alankomaiden ulkoministeri oli ilmoittanut maan harkitsevan suhteiden palauttamista oma-aloitteisesti.
"Uskon keskustelun olevan parempi tapa edetä kuin selän näyttäminen", ulkoministeri Frans Timmermans sanoi vieraillessaan Kuubassa viime viikolla.
Alankomaat on Espanjan jälkeen Kuuban toiseksi suurin eurooppalainen kauppakumppani, mutta tukee myös kuubalaisia oppositioryhmiä avokätisesti.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti tuominneet Kuuban poliittisten toisinajattelijoiden kohtaaman väkivallan, uhkailun ja karkoitukset, jotka ovat jatkuneet myös Raúl Castron valtakaudella. Viimeksi tällä viikolla hallitus tukahdutti Havannassa järjestettävän Latinalaisen Amerikan huippukokouksen yhteyteen suunniteltuja protesteja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia