EU:n vaadittava ihmisoikeustakeita maahantulijoiden palauttamisessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n vaadittava ihmisoikeustakeita maahantulijoiden palauttamisessa

Amnesty arvostelee Euroopan unionin aikeita tukea taloudellisesti Libyan kaltaisia maita osana “laittoman” maahanmuuton vastaista työtä. Näiltä mailta tulisi samalla vaatia takeita siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee Euroopan unionin aikeita tukea taloudellisesti Libyan kaltaisia maita osana “laittoman” maahanmuuton vastaista työtä, ellei näiltä mailta samanaikaisesti vaadita takeita siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

Amnesty tunnustaa tarpeen säädellä siirtolaisuutta. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa unionin alueelle pyrkivien ihmisten oikeuksien loukkaamista, Amnesty korostaa kirjeessään unionin puheenjohtajamaa Suomelle. Unionin oikeus- ja sisäministerit kokoontuvat torstaina ja perjantaina Luxemburgissa. Asialistalla ovat erityisesti maahanmuuttokysymykset.

Amnestyn mukaan yhteistyöhön Libyan kanssa on syytä suhtautua varauksella useista syistä. Vakavat ihmisoikeusloukkaukset ovat Libyassa yleisiä, joten on kyseenalaista, pystyykö se kohtelemaan alueelleen saapuneita muiden maiden kansalaisia näiden oikeuksia kunnioittaen. Libya ei myöskään ole allekirjoittanut Geneven pakolaissopimusta ja se sallii YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n toimia alueellaan vain rajoitetusti.

”Komissaari Franco Frattini on sanonut, että kyse ei ole rahasta vaan poliittisesta viestistä jonka EU antaa Libyalle. Nimenomaan tästä olemme huolissamme”, Amnestyn EU-toimiston johtaja Dick Oosting sanoo. ”EU:n viesti on, että vastineeksi yhteistyöstä unioni on valmis sulkemaan silmänsä ihmisoikeusloukkauksilta. Kyseessä on jälleen uusi esimerkki siitä, että EU:n puheet ja teot eivät kohtaa.”

Amnesty korostaa, että unionimaiden tulisi myös nykyistä paremmin seurata niiden ihmisten kohtaloita, jotka on pysäytetty rajoille tai palautettu lähtömaihinsa unionin ja kolmansien maiden välisten yhteistyösopimusten perusteella. Tiedossa on ihmisoikeusloukkauksia ja jopa kuolemantapauksia.

”EU painottaa nyt maahantulijoiden palauttamisen merkitystä, mutta kukaan ei näytä pitävän lukua siitä, mitä palautetuille tapahtuu. EU:n tulee ottaa nopeasti käyttöön seurantajärjestelmä, joka auttaisi selkeyttämään prosesseja ja estämään ihmisoikeusloukkauksia”, Oosting sanoi.

Amnesty vaatii Luxemburgissa kokoontuvia oikeus- ja sisäministereitä varmistamaan, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen asetetaan ehdoksi kaikelle yhteistyölle maahantulijoiden lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa. Siirtolaisten oikeuksien turvaamisen tulee olla peruslähtökohtana sekä pitkän että lyhyen aikavälin toimissa, jotka liittyvät maahanmuuton sääntelyyn. On myös varmistettava, että vainoa ja ihmisoikeusloukkauksia paenneilla on todellinen mahdollisuus saada suojelua unionin alueelta.

Lisätietoa: Noora Jokinen Tiedottaja, Amnestyn Suomen osasto 09 5860 4422; 050 406 2534

Amnestyn EU-toimiston kirje puheenjohtajamaa Suomelle:

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia