Fossiilisten polttoaineiden lobbarit herättävät kritiikkiä Egyptin ilmastoneuvotteluissa – “Ei tupakkayhtiöidenkään sallittaisi sponsoroivan terveyskonferenssia”
Coca-Cola sponsoroi Egyptin ilmastoneuvotteluita, ja paikalla on enemmän fossiiliteollisuuden lobbareita kuin koskaan aiemmin. Ympäristöjärjestöt haluavat selkeämmät pelisäännöt.
Maan ystävien ilmastomielenosoitus COP27-kokouksessa. Kuva: Friends of the Earth International / CC BY-NC-ND 2.0.
Maailman johtajat ovat parhaillaan YK:n ilmastokokouksessa eli COP27:ssa Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Tiedossa on tiukkoja neuvotteluja ilmaston lämpenemisen torjunnasta sekä siitä, miten vauraiden maiden tulisi auttaa köyhiä maita ja haavoittuvia yhteisöjä torjumaan ilmastonmuutosta ja sopeutumaan sen vaikutuksiin.
Samaan aikaan, kun näistä kiistakysymyksistä väännetään, yksi virtahepo olohuoneessa on myös fossiilisiin polttoaineisiin nojaava teollisuus. Sen lobbarit ovat kokouksessa näkyvästi läsnä.
Järjestöjen tuoreen selvityksen mukaan Egyptissä on paikalla ainakin 636 fossiilisten polttoaineiden lobbaria, mikä on yli neljännes enemmän kuin viime vuonna Glasgow'ssa. Heitä on enemmän kuin minkään muun maan edustajia lukuun ottamatta Arabiemiirikuntia.
Monet fossiilisiin polttoaineisiin nojaavat firmat ovat vuosien saatossa pyrkineet kiistämään ihmisen vaikutuksen ilmaston lämpenemiseen ja torjumaan fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Monet niistä myös suunnittelevat yhä jatkavansa fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
“Ei tupakkayhtiöidenkään sallittaisi sponsoroivan terveyskonferenssia, joka yrittää lopettaa tupakanpolton”, sanoo Pascoe Sabido, Corporate Europe Observatoryn (CEO) tutkija.
CEO oli mukana tekemässä selvitystä ja on yksi yli 400 järjestöstä, jotka ovat mukana Kick Big Polluters Out -kampanjassa. Siinä vaaditaan, että ilmastoneuvotteluista suljettaisiin pois ne toimijat, joilla on selviä taloudellisia intressejä tuottaa tai polttaa fossiilisia polttoaineita. Vaatimuslistalla on myös kieltää neuvotteluiden sponsorointi suurilta saastuttajilta sekä muiden kumppanuuksien luominen niiden kanssa.
Tänä vuonna pahennusta on herättänyt erityisesti se, että muovijätettä tuottava Coca-Cola sponsoroi neuvotteluita.
Ilmastoaktivistit haluavat luoda vastuullisuusmekanismin, joka esimerkiksi kieltäisi sponsoroinnin ja vaatisi kaikkia ilmastokokousten delegaatteja julkistamaan intressinsä. Sopimus ei pätisi vain YK-tasolla, vaan sitä pitäisi toteuttaa myös alueellisella ja kansallisella tasolla, ja hallitukset tapaisivat lobbareita vain julkisesti.
”Nämä yritykset eivät halua rajoittaa lämpötilan nousua 1,5 asteeseen, sillä ne eivät halua muuttaa liiketoimintamalliaan. Meidän pitää saada nämä intressit pois neuvotteluista”, Sabido toteaa.
Ilmastoaktivistit saivat idean vaatimuksestaan vuonna 2013, kun ilmastokokous järjestettiin Varsovassa, Sabido kertoo. Konferenssia sponsoroivat öljy-, hiili- ja kaasufirmat, lentoyhtiöt, hotellit ja autofirmat. Hiiliteollisuus myös järjesti oman konferenssissa, johon osallistui muun muassa UNFCCC:n silloinen pääsihteeri Christina Figuerres.
”Sen jälkeen tuli selväksi, että yritysten ja fossiiliteollisuuden roolille ilmastoneuvotteluissa oli tehtävä jotain”, Sabido toteaa.
Järjestöjen selvityksen mukaan tämän vuoden ilmastokokouksessa yhteensä 29 maalla on delegaatiossaan mukana fossiiliteollisuuden lobbareita. Eniten heitä on Arabiemiirikunnilla ja Venäjällä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia