Glasgow’n ilmastokokouksesta uhkaa tulla rikkaiden maiden pelikenttä – Ympäristöjärjestöt vaativat kokouksen lykkäämistä rokotevajeen vuoksi
Köyhien maiden osallistuminen Glasgow’n ilmastokokoukseen on koronan takia riskialtista, vaikeaa ja kallista. Britannian hallitus on luvannut kustantaa rokotteet ja karanteenihotellit, mutta järjestelyjen kanssa alkaa olla kiire.
Glasgow'n ilmastokokous oli alun perin tarkoitus pitää jo vuonna 2020, mutta koronapandemia esti sen. Kuvassa Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson. Kuva: Andrew Parsons / Number 10 / CC BY-NC-ND 2.0.
Ympäristö- ja ilmastoaktivistit vaativat, että jo kertaalleen lykättyä, marraskuussa Glasgow’ssa pidettävää YK:n ilmastokokousta siirretään myöhemmäksi.
Yli 1 500:aa järjestöä edustavan Climate Action International (CAN) -verkoston eilen julkaiseman vetoomuksen mukaan on mahdotonta, että kokouksesta enää saataisiin osallistavaa, oikeudenmukaista ja turvallista.
Syynä ovat koronapandemia: siinä, missä esimerkiksi eurooppalaisista yli puolet on rokotettu, Afrikassa vasta kolme prosenttia ihmisistä on saanut rokotteen. Samaan aikaan matkustus- ja hotellikustannukset ovat korkeat. Riskimaista saapuvia huolettavat myös karanteenista aiheutuvat kulut.
”Huolenamme on, että ilmastokriisistä syvimmin kärsivät maat ja rikkaiden maiden tuen puutteesta rokotteiden toimittamisessa kärsivät maat jätetään ulos neuvotteluista. -- YK:n ilmastoneuvotteluissa on aina ollut luontainen vallan epätasapaino rikkaiden ja köyhien maiden välillä, ja nyt terveyskriisi pahentaa sitä”, sanoi CAN:n johtaja Tasneem Essop eilen julkaistussa tiedotteessa.
Glasgow’n kokouksessa eli COP26:ssa on määrä käydä läpi maiden päästövähennyssitoumuksia ja tiukentaa niitä, jotta Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet saataisiin täytettyä.
Britannia on luvannut, että ne osallistujat, jotka eivät ole kotimaassaan saaneet rokotusta, rokotetaan ennen kokousta. Osallistujia kehotettiin jo heinäkuussa ottamaan yhteyttä kokousorganisaatioon ja odottamaan sitten yhteydenottoa. Moni odottaa yhä, kertoo brittilehti The Guardian.
Järjestöjen mukaan myös kokouksen logistiset järjestelyt ovat edelleen epäselvät. Monen osallistujan on myös vaikea tulla paikalle, koska keskeisiä matkareittejä on suljettu.
”Jos COP26 etenee, kuten nyt suunnitellaan, pelkään, että vain rikkaat maat ja niiden järjestöt pystyvät osallistumaan. Se on isku YK-prosessin periaatteille. -- Ilmastokokous ilman niitä, jotka kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten, ei sovi tarkoitukseensa”, sanoo nairobilaisen ajatushautomon Power Shift African johtaja Mohamed Adow CAN:n tiedotteessa.
Myös esimerkiksi ympäristöjärjestö Greenpeace on liittynyt kokouksen lykkäämistä vaativien joukkoon. Ilmastoaktivisti Greta Thunberg on harkinnut, ettei tule kokoukseen.
Kansainvälisten medioiden mukaan Iso-Britannia on jo luvannut rahoittaa karanteenihotellien kustannukset ja löysätä niin sanotun punaisen listan maiden rajoituksia. Rokotteen saaneilta edellytetään nyt enää viiden päivän karanteenia, rokottamattomilta kymmenen.
Britannia on myös ilmoittanut, että ensimmäiset rokoteannokset AstraZenecan rokotetta annetaan syyskuun puolivälissä. Toinen annos on määrä antaa osallistujille lokakuun puolivälissä, kertoo uutistoimisto Reuters. Näin rokotteet ehtisivät juuri ja juuri.
Kokouksen on määrä alkaa lokakuun viimeisenä päivänä ja kestää marraskuun 12. päivään asti.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia