Greenpeace vaatii kieltoa mehiläisiä tappaville torjunta-aineille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Greenpeace vaatii kieltoa mehiläisiä tappaville torjunta-aineille

Viidennes Euroopan maataloudelle tärkeästä mehiläiskannasta on kuollut lähivuosina, arvioi järjestö raportissaan.

Ympäristöjärjestö Greenpeace vetoaa eurooppalaisiin poliittisiin päättäjiin, jotta mehiläisiä tappavat kasvinsuojeluaineiden käyttö kiellettäisiin EU:n komission esityksen mukaisesti.

Greenpeacen tekemän tutkimusarvion mukaan noin viidennes Euroopan mehiläiskannasta on tuhoutunut viimeisimpien talvikausien aikana.

Vaikka osa kantojen romahduksesta on selitettävissä tuholaisten leviämisestä ja ilmastonmuutoksesta, tuorein tutkimustieto antaa syyn uskoa, että erityisesti torjunta-aineissa käytetyt kemikaalit ovat aiheuttavat mehiläisten kuolemia.

Mehiläiskantojen pienentyminen on selvintä kaikkein suurimmilla tehotuotantoalueilla Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, järjestö arvioi tällä viikolla julkaistussa raportissaan.

Mehiläispopulaation pienentyminen vaarantaa kasvi- ja viljasatoja ja alentaa näin maatalouden tuottavuutta, sillä 75 prosenttia viljeltävistä lajikkeista on riippuvaisia pölyttävistä hyönteisistä, muistuttaa Greenpeace.

Tuotannon alentumisella on merkittäviä taloudellisia seurauksia. Viimeisempien tutkimusten mukaan pölytyksestä riippuvaisten viljasatojen arvo on kansainvälisesti noin 265 miljardia euroa. Euroopan maista Espanja, Itävalta ja Ranska tulisivat kärsimään suurimmat taloudelliset menetykset.

Euroopan komissio on suunnitellut joidenkin mehiläisille haitallisten kemikaalien väliaikaista kieltoa. Luonnonsuojelukampanjoiden mukaan suunnitelmat ovat tähän mennessä epäonnistuneet kemikaalialan yritysten lobbauksen takia. Myös Suomi on asettunut julkisesti kannattamaan kieltoa.

Greenpeacen mukaan nyt ehdotettu suppea kielto on hyvä alku, mutta jatkossa EU:n tulisi tähdätä kaikkien hyönteisille haitallisten kemikaalien kieltämiseen sekä siirtymiseen luonnonmukaisempaan maatalouteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia